• Головна
  • "Садок біля будинку та хороша екологія": російські вчителя пояснюють, нащо погодились «русифікувати» школи на Запоріжжі
11:33, 8 серпня 2022 р.

"Садок біля будинку та хороша екологія": російські вчителя пояснюють, нащо погодились «русифікувати» школи на Запоріжжі

"Садок біля будинку та хороша екологія": російські вчителя пояснюють, нащо погодились «русифікувати» школи на Запоріжжі

На тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей більша частина вчителів відмовилася співпрацювати з колаборантами, аби врятувати ситуацію та «рисифікувати» українські школи до України відправляють вчителів, педагогів та методистів з росії.

Про мотивацію цих людей розказує «Новая газета Европа», передає 061.

Для дітей та студентів, що перебувають в окупації Україна запровадить дистанційне навчання в той час як окупаційна влада планує з 1 вересня відкривати школи, садочки та вузи і проводити навчання по незрозумілій програмі. Аби втілити в життя план міносвіти рф, розпочали компанію по залученню російських вчителів до викладання на захоплених територіях України.

На сьогодні відомо про 230 педагогів із 33 регіонів, які склали базу добровольців, які виявили бажання викладати на окупованих територіях.

Так, вчитель історії з гімназії міста Чусового у Пермському країЮрій Баранов, їде до Запорізької області. Свою мотивацію він пояснює просто «Ми пенсіонери, нам 60 років. Дружина хоче свій садок біля будинку». При цьому Баранов побоюється, що потрапить до сільської місцевості, бо там більша ненависть до усього російськомовного

«До 2014 року я бував в Україні та розумію ставлення місцевих до росіян — велика озлобленість, ненависть. І якщо мене пошлють у місто, то ще можна сподіватися на терпимість, але якщо в сільську місцевість, то жити доведеться в напівізоляції. Без російськомовного середовища нам буде дуже важко», - каже вчитель.

Історик Едуард Андрющенко зазначає, що у Чусівському районі звідки родом вчитель, свого часу розташовувався один з найвідоміших радянських таборів Перм-36.

«Серед політв’язнів “Пермського трикутника” теж було чимало вчителів. Євген Сверстюк, Олекса Тихий, Василь Стус, Микола Горбаль, Валерій Марченко, Василь Овсієнко, Михайло Горинь. Деякі з них не повернулися - Стус загинув у таборі, Марченко та Тихий - у тюремних лікарнях», - зазначає Андрющенко у своєму дописі на сторінці в Facebook

Ще одна вчителька англійської та російської мови Дар'я Ганієва, що переїхала з Сибіру до Криму тепер планує вирушити до Мелітополя.

«Звичайно, мені страшно переїжджати, але я сподіваюся на житло та гідну зарплату. До того ж у Мелітополі хороша екологічна обстановка, море», - пояснює вчителька.

Мабуть, особлива хороша екологія в Мелітополі саме після останніх події у сусідньому Енергодарі, де російські окупанти  гатять по території атомної станції поруч зі сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Тим не менш, жінка сумнівається, що окупантам вдасться надовго закріпитися на цій території і припускає, що Україна поверне свої землі. Ганієва вірить, що в такому випадку їх хоча б евакуюють.

«Як і в Криму, у Мелітополі буде свій референдум і народ вирішить приєднатися до Росії. Але навіть якщо Україна поверне контроль над Запорізькою областю, люди покинуті не залишаться. У крайньому випадку нас евакуюють або підтримають», - пояснює вона.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що окупаційна влада запевняє, що на Запоріжжі не заборонять викладання українською. У нашому проєкті «Перевірено. Запоріжжя» ми розповідаємо, чому це брехня

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#вчителя #росія #війна #окупація #навчання #діти #історія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...