• Головна
  • «Незаконні дії, тарифи і рішення»: що не так з низькими тарифами на ЖКГ від колаборанта Євгена Балицького
14:48, 28 липня 2022 р.

«Незаконні дії, тарифи і рішення»: що не так з низькими тарифами на ЖКГ від колаборанта Євгена Балицького

«Незаконні дії, тарифи і рішення»: що не так з низькими тарифами на ЖКГ від колаборанта Євгена Балицького

Окупаційна влада з 19 липня 2022 року на тимчасово окупованій території Запорізької області оголосила про встановлення нових тарифів на послуги з житлово-комунального господарства через розпорядження псевдо-голови Запорізької військово-цивільної адміністрації Євгена Балицького. «Перевірено. Запоріжжя» розбирався, що не так з цими тарифами і як окупанти незаконно користуються українськими ресурсами.

Безліч Telegram-каналів окупаційної влади – «Южный Плацдарм», «Типичная Акимовка», «Бердянск. Актуально», «Мелитопольская городская администрация», «Токмак. Сегодня», а також канали колаборантів Володимира Рогова та Євгенія Балицького розмістили повідомлення про встановлення нових тарифів на тимчасово окупованих територіях регіону.

«Мною прийнято рішення про зниження тарифів на житлово-комунальні послуги, вартість яких для населення зменшилась. Ми опрацювали алгоритм оплати за комунальні послуги, сформували тарифи на електроенергію, водопостачання, водовідведення, транспортування та споживання природного газу, а також на централізоване теплопостачання», - написав на своєму каналі Євген Балицький.

«Незаконні дії, тарифи і рішення»: що не так з низькими тарифами на ЖКГ від колаборанта Євгена Балицького, фото-1

Згідно з розрахунками окупантів, найбільше здешевшає для населення послуги з газопостачання. Якщо за 1м3 з НДС «Нафтогаз України» бере 7,96 гривні, то окупанти знизили якимось чином газ до 1,88 гривні. Опалення – з 1843,45 з НДС до 726 гривен.  Воду з 19,404 з НДС до 15,66 гривен. Електропостачання до 250 кВТ раніше коштувало раніше 1,44, а тепер 0,98 гривень чи подекуди взагалі 50 копійок, якщо немає газу.

При цьому за обслуговування будинків сума не знизилася, а подекуди навпаки. Раніше платили за обслуговування будинків від 3 до 9 гривен за метр (в залежності від самого будинку), то тепер сума фіксована в 7,51 гривні.  За сміття раніше оплачували 23,58 грн для квартир и 26 грн для приватного сектору на місяць, а тепер фіксовано -  32,36 куб. метр.

Для юридичних осіб також десь тарифи знизились за виключенням вивозу сміття, водопостачання та водовідведення. Електроенергія там майже не змінилася, а ось за газ та опалення суми також трохи поменшали - в середньому, на 30-40%.

Але цей новий тариф окупантів взагалі не є економічно обґрунтованим. По-перше, ми порівнюємо попередні ціни, що були встановлені Україною, які включали в своєму складі НДС, у окупантів його нема. По-друге, окупаційна влада нахабно викрадає електроенергію з української електромережі і користується джерелами постачання і системами постачання води України.

Будь-який тариф чи то комунальної, чи то приватної структури має свої складові та економічне обґрунтування. Наприклад, «Облводоканал» і усі місцеві водоканали погоджують свої тарифи з регулятором Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Комунальники мають обґрунтувати усі складові тарифу до копійчини, окупанти же невідомо яким чином та за якими розрахунками визначили ці ціни.

«На мій погляд, їх вартість не має сенсу обговорювати, бо це абсолютно незаконні дії, незаконні тарифи і рішення. Якщо ми будемо обговорювати їх розміри, то це буде означати, що ми їх якось там прийняли до уваги та визнаємо. У нас же, якщо тарифи приймаються, то є певна інформація на сайті відповідних органів. До прикладу, є підприємство «Бердянськводоканал», яке є ліцензіатом НКРЕКП. Тарифи може встановлювати лише ця національна комісія з державного регулювання, як і в «Мелітопольводоканал», «Облводоканал», «Водоканал» Запорізької міскради. Комісія розглядає економічну обґрунтованість, ретельно все перевіряє, там є усі розрахунки на сайті органу ліцензіату. Як окупаційна влада розраховує ці складові, обговорювати не має сенсу.

Електроенергія наша, сплата в цю нову державну організацію є незаконною, бо це будуть чисті крадіжки з боку окупантів. Усі рахунки за електропостачання залишилися тими, що були до війни. Є певні складнощі щодо оплати, але ті, хто мають смартфони, через відповідні банківські застосунки можуть це зробити. Наприклад, Енергодар у минулому місяці сплатив 70% рахунків за електроенергію. За газ практично усі переведені на «Нафтогаз-України», але через дії окупантів в регіоні 268 населених пунктів, або 65% від загальної кількості газифікованих громад залишаються без газопостачання. По іншим комунальним послугам – водопостачання, водовідведення, то це наші ресурси – вода з свердловин чи Дніпра, що перекачується, і брати плату за її постачання нашому населенню - це також крадіжки. Вони використовують наші надра, техніку, мережі, що є власністю місцевих громад. Сплачувати необхідно саме власникам – комунальним підприємствам чи приватним, що надають ці послуги виключно в гривні і в українських банках. Якщо окупанти будуть надавати послуги через свої квазі-підприємства, то є ризики, що у разі несплати за якісь там послуги людей можуть відключати. Але такі дії за українським законодавством є незаконними», - прокоментував «Перевірено. Запоріжжя» директор департаменту ЖКГ Запорізької військової адміністрації Віталій Литвиненко.

У Запорізькій області єдиним постачальником електричної енергіє є підприємство «Запоріжжяелектропостачання», а єдиним підприємством,  яке  забезпечує розподіл електричної енергії по електричними мережам та облік спожитої електричної енергії  — ПАТ «Запоріжжяобленерго» Працівники цих підприємств надають світло у помешкання людей як тих, що знаходяться на підконтрольній Україні території, так і на окупованій частині регіону. Але з 18 липня 2022 року стало відомо, що на базі ПАТ «Запоріжжяобленерго»розпочало роботу підприємство «ГУП «ТАВРИЯ-ЭНЕРГО», підконтрольне окупаційній владі.

«Утворення будь-яких псевдоенергетичних підприємств на тимчасово непідконтрольних Україні територіях  це чергова маніпуляція. Правовідносини зі споживачами  регулюються не колабораційними та окупантськими вигадками,  а  чинним законодавством України на підставі договорів. Окупаційна влада за активної участі місцевих зрадників-колаборантів поширює  фейкову інформацію  про встановлення  з 1 липня  нових тарифів на комунальні послуги,  в тому числі на електричну енергію, перехід на оплату в рублях та інформацію про  списання   заборгованості по комунальних послугах на територіях, які вона називає «звільненими», - говориться на офіційному сайті «Запоріжжяелектропостачання».

Заступник директора «Запоріжжяелектропостачання» Костюнин Кучерявий зазначив про те, що йому важко зрозуміти, яким чином вони взагалі вигадали цей тариф.

«По-перше, це незаконно. У нас українська електроенергія, ми її закуповуємо в ДП «Енергоринок» і надаємо нашим споживачам. Окупанти пишуть якусь маячню про свої фантазійні тарифи. Ці історії з 50 копійками – фікція і маніпуляція, спрямована на те, аби переманити людей. Я впевнений, що вони все одно виведуть реальні ринкові тарифи. Зараз електроенергія постачається з нашої української землі на ту ж нашу українську землю, просто тимчасово окуповану. Хочу закликати усіх наших людей не піддаватись цим маніпуляціям та не надавати їм ніякі кошти», - прокоментував  заступник директора з енергозбуту «Запоріжжяелектропостачання» Костянтин Кучерявий.

В Запорізькій ОВА також зазначають, що згідно законодавства України, під час військового стану заборонено відключення комунальних послуг за несплату часткову або в повному обсязі.

«Окупанти, їх представники та будь-які колаборанти на окупованих територіях не мають права відключати населення за несплату комунальних послуг. Також не нараховуються штрафні санкції та пені. Це заборонено згідно законодавством. Якщо на окупованих територіях хтось погрожує відключенням, то це є свавіллям окупантів», - зазначив Віталій Литвиненко.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та командою Перевірено.Запоріжжя і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#тарифи #ЖКГ #окупанти #гроші #люди #світло #газ #вода #маніпуляція
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...