• Головна
  • Обстріляна школа та зруйновані будинки: від ворожих снарядів потерпає Приморське, - ФОТОРЕПОРТАЖ
12:45, 12 липня 2022 р.

Обстріляна школа та зруйновані будинки: від ворожих снарядів потерпає Приморське, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Обстріляна школа та зруйновані будинки: від ворожих снарядів потерпає Приморське, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Село Приморське Василівського району потерпає від ворожих обстрілів майже щодня. Російські військові прицільно б'ють по школі, житловим будинкам, обстріляли пам'ятник загиблим у Другій світовій війні. 

Як живе Приморське - далі у репортажі. 

Приморська школа 1-3 ступенів - її за останній тиждень ворог випробував на міцність двічі. Перший раз - 9 липня о 2 годині ночі. Снаряд впав в кількох метрах від школи, на шкільному подвір’ї. Вибуховою хвилею вибило близько 20 вікон, пошкодило їдальню, спортивний зал, класи і знищило 15 шиферин. Вже наступного дня о 14:00 був повторний обстріл. В школі тепер немає не лише вікон і даху, а ще світла та інтернету.

За словами директора КУ "Приморська школа 1-3 ступенів" Андрія Підгорного, під час нічного обстрілу в школі був сторіж. Чоловік не постраждав, бо знаходився на першому поверсі і заховався за принципом "двох стін".

"Ми за час ковідного карантину навчились дистанційно навчати дітей. 225 учнів в школі, з яких в селі залишилось 95%. Майже всі учні тут.  Ми готові дистанційно працювати, але ми залишились без інтернету", - говорить директор школи.

Збитки він ще не підрахував, але каже, що сума точно буде не підйомна для сільського бюджету. В школі вже почали підготовку до навчального року - готували сховище, що розташоване в напівпідвальному приміщенні.

Щодня на вулицях села працює аварійна бригада "Запоріжжяобленерго". Електрики говорять, що з першого дня війни ще жодного вихідного не було. 

"Кожен день щось лагодимо. Вчора тільки тут були і сьогодні знову. Вранці зробимо, а ввечері знов їдемо… Ну які тут військові об'єкти? Бабусі, що живуть приватному секторі?", - каже працівник аварійної бригади Анатолій. 

З бригадою своїми бронежилетами поділилися працівники ДСНС. 

"17 кг важать, на стовп в ньому не залізешь, але як обстріли, то що робити", - говорять чоловіки. 

За словами старости села Олега Максименка, до війни в Приморському було 3000 - 3200 мешканців, з них 80% людей залишались до 2 липня. Виїхали лише жінки з маленькими дітьми, але 190 переселенців заїхали з навколишніх сел чи тих населених пунктів, що зараз під окупацією. 

"Памятник пошкоджено. Коли вони (окупанти) кричать: "ми пам'ятаємо про дідів", а самі бомбили тут, коли сюди люди квіти принесли", - говорить він. 

81-річна пані Лідія, що мешкає сама, розказує про нічний обстріл та збирає у дворі скло з вікна. 

"Вирвало раму, яка всередині. Як начало бабахкать, я телевізор дивилась. Скло летіло в хату. Я під подушку голову заховала, як би була біля серванту, то було б мені хана. Зранку не могла вийти, бо замок від вибуху покрутило, так я  його молотком вибила", - говорить Лідія. 

Ховатися під подушку жінку навчила соціальна працівниця Тетяна Новосьолова. Каже, що люди літні не можуть самостійно вийти в безпечне місце, то хоч так можуть вберегтися.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Приморське #обстріл #школа #будинок
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...