• Головна
  • Чи потрібно видаляти зуби мудрості
Новини компаній
15:14, 29 червня 2022 р.

Чи потрібно видаляти зуби мудрості

Новини компаній

Природа двічі дає людині зуби безкоштовно, а за третій раз доводиться платити. Зазвичай, пацієнти стоматолога і лікар роблять все, аби врятувати зуб. Але це не стосується зубів мудрості. Третій моляр, або «вісімка», найчастіше обертається стоматологічною проблемою.

Чи потрібно видаляти зуби мудрості, фото-1

У первісних людей на щелепах було до 12 зубів мудрості. Роль молярів — механічно перетирати грубу їжу, аналогічно як жорнова перетирають зерно. В ході еволюції, термічної обробки їжі, зміні харчових звичок та способу життя потреба у настільки активному “перетиральному” апараті зменшилась. У сучасних людей на щелепі бракує місця зубам мудрості. Тому прорізуючись вісімка завдають чимало проблем:

  • травмування сусідньої сімірки;

  • запалення ясеневого капюшону;

  • запалення гайморових пазух при активному прорізуванні зубів мудрості на верхній щелепі.

Зачатки третіх молярів формуються у дітей віком 4-5 років. У 25% дорослого населення треті моляри так і залишаються в зачатковому стані усе життя, не завдаючи жодного дискомфорту та не впливаючи ніяк на процес пережовування їжі, естетику та функціональність зубного ряду.

Якщо ж треті моляри вирішили прорізуватись, то найчастіше це відбувається у віці 16-25 років з великими інтервалами між кожною вісімкою. Зафіксований випадок, коли інтервал між прорізуванням склав 10 років. Тобто це єдині зуби, які виростають у свідомому, дорослому, мудрому віці, за що й отримали таку назву.

Діагностика зубів

До моменту прорізування треті моляри перебувають у стадії зачатку. Зубні ядра можна побачити на панорамному знімку щелепи. Деякі стоматологи рекомендують пацієнтам, у яких не прорізались зуби мудрості, раз на рік планово оглядати їх локалізацію, робити знімки щелепи.

Показання до видалення зуба мудрості

  1. Запалення ясневого капюшону.

  2. Аномальне розташування зуба мудрості (“лежаче”, під кутом до щелепи, ріст в сторону скронево-нижнещелепного суглобу);

  3. Брак місця на щелепі.

  4. Деформація та зміщення сьомих зубів

  5. Підготовка до протезування нижньої або верхньої щелепи.

  6. Зуб, що не до кінця прорізався. В такому випадку між коронкою зуба та яснами утворюється кишеня, де накопичується наліт. Виникає небезпечна проблема — перикороніт. У таких умовах часто розвивається карієс на сусідній здоровому сьомому зубі, яка межує із зубом мудрості. Через брак місця його складно лікувати. В запущених випадках доводиться видаляти два зуба: другий і третій моляр.

Чи потрібно видаляти зуби мудрості, фото-2

В одиночних випадках зуб мудрості може не видалятися. Третій моляр залишають, коли він вертикально прорізався, має достатньо місця, не деформує сьомий зуб. Таке зустрічається у власників широкої щелепи. Також третій моляр намагатимуться зберегти, коли він має антагоніста. Це дозволяє рівномірно розподілити навантаження на щелепу, мінімізувати виникнення больового синдрому скронево-нижньощелепного суглобу.

Особливості видалення зуба мудрості

Видалення не проводять пацієнтам із:

  • загостреннями серцево-судинних та респіраторних хвороб;

  • захворюваннями нирок;

  • гострими лейкозами.

Тимчасово відмовляються від операції пацієнти, які проходять курс променевої терапії при лікуванні новоутворень ротової порожнини або горла. Вагітні жінки під час першого триместру та на 9 місяці вагітності не допускаються до видалення зуба мудрості.

При відсутності протипоказань пацієнта починають готувати до процедури.

Попередником стоматологічної операції є рентгенографія або комп'ютерна томографія щелепи (у складних випадках). Після цього пацієнту підбирають анестезію та починають процедуру видалення. В залежності від складності випадку стоматолог може прорізувати ясневий капюшон, або видаляти зуб по фрагментах, коли він “лежить” у щелепі. Після процедури лунку тампонують та накладають шви для швидкого загоєння.

Сучасна стоматологія має багато інструментів, прийомів та технік для максимально швидкого, атравматичного видалення зуба мудрості. Наприклад, використання спеціального ультразвукового п’єзохірургічного апарату.

Реабілітація

Перші 3 години після операції пацієнту заборонено пити або їсти. У найближчі 36 годин лікарі радять скоротити споживання твердої, грубої їжі, віддати перевагу пюреподібним стравам.

На процес відновлення, що триває до 10 днів, виключають із раціону спиртне, відмовляються від занять спортом, походів до лазні, сауни, прийому гарячої ванни. Також тимчасово лікарі не радять користуватися ірригаторами при чищенні зубів, активно чистити моляри щітками середньої жорсткості або жорсткими.

Для кращого загоєння, зменшення набряку стоматологи радять щоразу після прийому їжі, вранці та перед сном полоскати рот сольовим розчином.

При дотриманні усіх порад через 7-10 днів лунка затягується, тампонаду прибирають, а процедура видалення зуба мудрості перетворюється просто на згадку.

Джерело: стоматологія Осадчого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...