• Головна
  • Без світла та газу, але з вибухами та “прильотами”: як живуть у селах під Гуляйполем, - ФОТОРЕПОРТАЖ
16:30, 17 червня 2022 р.

Без світла та газу, але з вибухами та “прильотами”: як живуть у селах під Гуляйполем, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Без світла та газу, але з вибухами та “прильотами”: як живуть у селах під Гуляйполем, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Внаслідок ворожих обстрілів на території Запорізької області тривалий час без світла залишаються мешканці 77 населених пунктів. В “Запоріжжяобленерго” кажуть, що на територіях, де точаться активні бойові дії, не мають можливості ні організувати та виконати огляд пошкоджених ліній, ні провести їх аварійно-відновлювальний ремонт. Найбільш важка ситуація на сьогодні - в Пологівському районі. Є громади, в яких люди живуть без електропостачання вже понад 3 місяці. Одна з таких - Воздвижівська. Вона знаходиться в безпосередній близькості до Гуляйполя. На її території мешкає понад 2700 людей. 

Про те, як повернути світло в села - далі в репортажі 061. 

“Селище було запитано від Полог. Пологи - в окупації, там знищені всі системи, які дозволяли живитись електрикою, підвести електрику з іншого боку можливості немає, це буде і довго, і дорого (сотні мільйонів гривень)”, - говорить голова ЗОВА Олександр Старух під час перебування у селі. 

Як виявилось, електропостачання в громаді зникло 3 березня. Голова громади Віктор Тютюнник каже, що люди вже не витримують без світла. Електрика “потягла” за собою воду (свердловини вимкнулись), а тиждень тому - на додачу до цього ще й “зник” газ. 

“На вулиці на дровах готуємо їсти. А без світла вже звикли. В кого керосин, в кого - ліхтарі. В колхозі є генератор і там телефони заряджаємо”, - говорить мешканка села Наталя.

Без світла та газу, але з вибухами та “прильотами”: як живуть у селах під Гуляйполем, - ФОТОРЕПОРТАЖ  , фото-1

В Воздвижівці проживає близько 1000 людей. Тут є фермерські господарства, по одному з яких наприкінці квітня вдарив ворог. Тоді загинули свійські тварини. В селі Верхня Терса нараховується також до 1000 людей, по цьому населеному пункту ворог гатить часто, там є значні руйнування.  

“Ми проаналізували і зрозуміли, що найбільш раціональні варіанти вирішення проблеми з енергопостачанням - встановлення генераторів. Їх ми отримали по лінії Червоного Хреста. Це французькі генератори, потужні. Генератори - це допомога Україні. По області понад півсотні населених пунктів, де немає електрики. Генератори мають бути в кожній лікарні, в населених пунктах.  Все підключимо і все запрацює. В багатьох громадах така ситуація, але тут найскладніша. 120 тонн пального на місяць ми не можемо собі дозволити аби постійно працювали генератори, тож має бути опрацьована система погодинно. Але навіть, якщо працюватиме кілька годин, то це дозволить насосам підняли воду, люди зможуть зробили запаси і не треба буде розвозити воду, а це економія на пальному, машинах, людях”, - коментує очільник військової адміністрації та додає, що 7 дизель-генераторів будуть працювати над забезпечення електропостачання населених пунктів Воздвижівської сільської ради Пологівського району.

Поки районні електрики вивчають нове обладнання та готуються до його підключення, мешканці села вже й не вірять в те, що зможуть вперше за майже чотири місяці увімкнути телевізор чи світло. 

60-річна пенсіонерка Любов Михайлівна говорить, що вже призвичаїлась до свічок, а на крайній випадок має стару керосинову лампу, якою ще її бабуся користувалась. 

На днях жінка заправила газовий балон, заплатила за 35 літрів 1600 гривень, ще у тисячу гривень обійшлась доставка. Цього газу вистачить на місяці, а потім знову: замовить машину, поїде до Новомиколаївки, заправить балон і приїде до рідного села і так кожен місяць. 

Жінка живе сама, але в цьому ж селі живуть її батьки, син із родиною, тож виїжджати нікуди не планує, хоч і ракети “літають”, і “гримає” по ночах страшно. 

Недалеко віж неї живе із родиною чоловік на ім’я Микола. Він каже, що без світла вже навіть і звик, а щодо газу, то заправляє один балон на двох із другом-сусідом. Так і живуть. Друга-сусіда звати Віктор, його жінка - директорка місцевої продовольчої крамниці. Чоловік прийшов подивитись, як рятувальники та представники влади відвантажували генератори. На подію реагував дуже спокійно, мовля, поживемо-побачимо, що воно буде. 

Він розповів, що його жінка двічі на тиждень їздить до Запоріжжя - купує товар для крамниці.

“Щоб населенню було що їсти, а ціни на продукти я запретив їй піднімать. Наживаться на горі не можна”, - каже він і показує погріб, який, як сам каже “для майбутнього, бо він гарний, перекриття має”. 

Якщо питання із світлом можна частково вирішити, підключивши генератори, то газова проблема вимагає “нестандартних рішень” (принаймні так сказав голова ОВА). Наразі представники влади думають та рахують, де і як купувати скраплений газ, як налагодити можливість його постачання та заправляти балони. 

“Чекаємо контрнаступальних дій наших військових, щоб наші працівники могли нормально працювати. Поки ремонтні роботи неможливі”, - підсумував голова Пологівської РВА Артур Крупський. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#громада #Старух #Воздвижівка #газ #світло #генератор
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...