Визначення поживної цінності харчових продуктів
Відповідно до вимог чинного законодавства України суб’єкти господарювання, які займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів, зобов’язані надавати споживачу повну, точну, достовірну і зрозумілу інформацію про ці харчові продукти. До переліку обов’язкової, зокрема, належить інформація про поживну цінність харчового продукту.
Для нормального функціонування організм людини має отримувати з продуктами харчування необхідну кількість білків, жирів і вуглеводів, а також вітамінів і мінеральних речовин. Їх співвідношення і якісний склад визначають поживні властивості харчового продукту, а також його енергетичну цінність, яку ще називають калорійністю. Тобто інформація про поживну цінність дає можливість споживачу відповідно до своїх потреб зробити свідомий вибір на користь того чи іншого харчового продукту. При цьому вона згідно з нормами Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» має включати інформацію про енергетичну цінність, вміст жирів, насичених жирів, вуглеводів, цукрів, білків та солі.
Для використання у маркуванні, рекламі або супровідних документах тверджень про поживну цінність та користь для здоров’я харчових продуктів (таких як, наприклад, «низькокалорійний», «знежирений», «з низьким вмістом цукру», «джерело клітковини», «необхідний для підтримки нормального стану кісток», «сприяє нормальній роботі нервової системи», тощо) виробник (імпортер) повинен мати докази відповідності харчового продукту умовам використання такого твердження, наведеним у наказі МОЗ від 15.05.2020 №1145. Такими доказами можуть бути відповідні розрахунки або результати випробувань, проведених акредитованою лабораторією.
Випробувальний центр ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ», акредитований Національним агентством з акредитації України на компетентність відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2017 (ISO/IEC 17025:2017), пропонує суб’єктам господарювання, які займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів, свої послуги з визначення поживної цінності.
Відповідно до Ваших індивідуальних потреб наші висококваліфіковані фахівці на сучасному лабораторному обладнанні визначать у продукті кількісний вміст жирів (насичених і ненасичених), білків, цукрів, солі, харчових волокон (клітковини), і розрахують поживну, енергетичну цінність та вміст вуглеводів.
Ми гарантуємо нашим клієнтам якісне обслуговування та отримання точних, надійних і неупереджених результатів випробувань!
Наша адреса: м. Запоріжжя, вул. Антенна, 10
Телефон: (061) 289-98-75