• Головна
  • В Запорожье у здания суда зажгли дымовые шашки, требуя арестовать экс-главу МВД в Запорожской области, - ФОТОРЕПОРТАЖ
18:23, 5 липня 2021 р.

В Запорожье у здания суда зажгли дымовые шашки, требуя арестовать экс-главу МВД в Запорожской области, - ФОТОРЕПОРТАЖ

В Запорожье у здания суда зажгли дымовые шашки, требуя арестовать экс-главу МВД в Запорожской области, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Сегодня, 5 июля в Жовтневом районном суде Запорожья зачитывали полный текст решения относительно изменения меры пресечения бывшему главе областного управления МВД Владимиру Сербе, обвиняемого в разгоне запорожского Майдана 26 января 2014 года.

У здания суда собрались активисты “Демократичної сокири”, “Национального корпуса” и “Европейской солидарности”. Они скандировали “Сербу - на вербу” и жгли дымовые шашки.

Подробнее в репортаже 061.

“Пан Серба десь переховувався 7 років. З’явився 1 липня і суддя Пивоварова, незважаючи на те, що він є в розшукових реєстрах, його відпустила. Сьогодні вона буде зачитувати текст ухвали. Прийшли аби зрозуміти, чому саме вона це зробила. Чому людина, яка виконувала вказівки від Януковича, може вільно пересуватись країною. Ми вважаємо, що є якісь домовленості”, - сказал глава областной организации “Демократична сокира” Александр Лебидь.

В Запорожье у здания суда зажгли дымовые шашки, требуя арестовать экс-главу МВД в Запорожской области, - ФОТОРЕПОРТАЖ, фото-1

“Сьогодні суд буде зачитувати повний текст. На жаль, правоохорона і судова система в Україні на 7-й рік війни дозволяє такі явища, що людина, яка віддавала накази про побиття українських патріотів на запорізькому майдані, вже не перебуває у розшуку. По-друге - їй дають запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, тобто людина може зникнути, як це було. Для нас дивно чому він повернувся. Єдиний висновок, який ми робимо, що є домовленості, певні гарантії безпеки Сербі, що ця судова справа буде закрита на його користь. Але він причетний до побиття проукраїнських патріотів і має понести покарання”, - добавил глава областной организации “Национальный корпус”, ветеран полка “Азов” Максим Зайченко.

В Запорожье у здания суда зажгли дымовые шашки, требуя арестовать экс-главу МВД в Запорожской области, - ФОТОРЕПОРТАЖ, фото-2

Сам Серба в суд сегодня не явился. Он присутствовал на заседании 1 июля, когда судья зачитывала резолютивную часть.

“Не всі потерпілі дожили до цього моменту, двоє вже пішло з життя за такий тривалий судовий процес. 26 січня 2014 року на запорізькому майдані ввечері було затримано 44 особи, їх було доставлено до райвідділу поліції. Багато людей отимали пошкодження, але до лікарень не зверталися, бо боялись за свою долю. На сьогодні це другий суд. Справа надійшла до Жовтневого районного суду 24 лютого 2020 року за ухвалою апеляційного суду, оскільки Орджонікідзевський районний суд вичерпав можливості і всі судді, що розглядали цю справу, підлягали автоматичному відводу і заміні в даному провадженні. Справа слухалась більше 5 років в заочному провадженні… . 1 липня відбулось судове засідання. Пан Серба був у суді для того, аби йому обрали запобіжний захід”, - отметила адвокат пострадавших Елена Яркина и добавила, что сегодня будет озвучен полный текст с аргументацией, почему Сербу отпустили под личное обязательство, а не оставили под стражей.

В Запорожье у здания суда зажгли дымовые шашки, требуя арестовать экс-главу МВД в Запорожской области, - ФОТОРЕПОРТАЖ, фото-3

Генерал милиции, экс-глава управления МВД в Запорожской области Владимир Серба обвиняется по ч.2.ст.28, ст.294 ч.1 с.365 ч.1. На сегодня официально числится в базе розыска, однако 1 июля добровольно явился в суд, где ему избрали меру пресечения в виде личного обязательства до 1 сентября 2021 года.

“Враховуючи обставини його добровільного з’явлення до суду, суд приходить до висновку, що ризики його ймовірного ухилення від суду є наявним. Однак за спливом часу з моменту вчинення кримінального правопорушення та з урахуванням активної позиції обвинуваченого про намір брати участь у судовому засіданні, вказаний ризик значно зменшений, але продовжує існувати… Враховуючи той факт що Серба обвинувачується у вчиненні одного епізоду не тяжкого та тяжкого злочину за вчинення яких передбачено максимальне покарання на строк до 8 років позбавлення волі, суд приходить до висновку про те, що лише тяжкість не може бути єдиною підставою для застосування найсуворішого запобіжного заходу пов'язаного з позбавленням волі… Суд ухвалив змінити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою щодо Серби, обраний 19.02.2015 року слідчим суддею Орджонікідзевського районного суду на більш м’який - застосувати щодо обвинуваченого Серби запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання та покласти на нього обов’язки передбачені ч. 5 ст 194 КПК строком на 2 місяці а саме: не відлучатись з місця Дружківка Донецької області без дозволу суду, повідомляти суд про зміну місця проживання, утримуватись від спілкування з потерпілими та здати паспорт для виїзду за кордон”, - зачитала Пивоварова.

Решение суда оспариванию не подлежит. В случае неявки Сербы в дальнейшем, суд может выписать ему штраф (максимальный его размер 3708 гривен).

Следующее заседание назначено на 8 июля. Оно будет транслироваться в режиме онлайн.

Ранее 061 публиковал воспоминания запорожцев, которые пережили жестокий разгон Майдана в 2014 году.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Серба #суд #майдан #разгон #Запорожье
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...