• Головна
  • Віталій Тишечко вимагає притягнути до відповідальності посадовців Запоріжжя, які причетні до утворення 3,5-мільярдного боргу міста
Политические новости
15:10, 15 жовтня 2020 р.

Віталій Тишечко вимагає притягнути до відповідальності посадовців Запоріжжя, які причетні до утворення 3,5-мільярдного боргу міста

Политические новости

Громада Запоріжжя подає колективний цивільний позов до чинного міського голови Запоріжжя та інших посадових осіб щодо відшкодування матеріальних збитків, які нанесені місту шляхом прийняття неефективних управлінських рішень. Крім того, готується заява до правоохоронних органів.

Про це сьогодні, 15 жовтня, під час прессконференції сказав кандидат на посаду міського голови Запоріжжя від політичної партії «Слуга Народу» Віталій Тишечко.

Віталій Тишечко вимагає притягнути до відповідальності посадовців Запоріжжя, які причетні до утворення 3,5-мільярдного боргу міста, фото-1

Йдеться про оформлення муніципальних кредитів, які збільшили витрати бюджету міста на суму відсотків. Це понад 22 млн гривень.

“Це порушує збалансованість бюджету і суперечить п. 2 ч 1 ст. 7 Бюджетного кодексу України. Щоб не допустити банкрутства ми оголошуємо про збір підписів під заявами. Вони будуть направлені наступного тижня до Генеральної прокуратури й Президента України для прийняття відповідних рішень та притягнення до відповідальності посадових осіб міста у рамках чинного законодавства”, – сказав Віталій Тишечко.

Він також додав, що статтею 211 КК України передбачена кримінальна відповідальність за видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону. Видання службовою особою таких актів карається штрафом або виправними роботами на термін до 2 років або ж обмеженням волі на строк до 5 років.

Під час прессконференції було зазначено, що бюджет Запоріжжя прийнято у розмірі майже 8 млрд гривень, а сума боргу при цьому становить 3,5 млрд гривень.

Віталій Тишечко вимагає притягнути до відповідальності посадовців Запоріжжя, які причетні до утворення 3,5-мільярдного боргу міста, фото-2

“При відсоткових ставках по кредитам у розмірі 19,5% – це прямий шлях до банкрутства. Наразі розробляється дорожня карта з Міністерством фінансів, НБУ щодо реструктуризації кредитів. Ведуться консультації щодо залучення субвенцій, які дозволять поліпшити фінансовий стан міста”, – додав кандидат на посаду міського голови Запоріжжя Віталій Тишечко.

Кандидат в депутати Запорізької міської ради Олексій Гіренко назвав ситуацію, яка відбувається в Запоріжжі – парадоксальною. Запоріжжя є потужним промисловим містом, яке має підприємства, що є одними з головних наповнювачів державного бюджету, але попри це місто стоїть на межі банкрутства.

“Муніципальні кредити це розповсюджена практика, але вони повинні бути, якщо це нагальна потреба, коли вони спрямовуються на безпосередні потреби містян. Згідно з графіком, основні виплати починаються з листопада цього року. Є два кредити на загальну суму близько 600 млн гривень які місто має погасити до 2024 року за ставкою у 19,5%. Також є два кредити на суму 500 млн гривень, які будемо повертати до 2025 року за ставкою 17,5% річних. Ще одне запозичення, що складає більше ніж 600 млн грн, нам потрібно повернути до 2041 року. Тобто за 5 років діяча влада втягнула наше місто в такі борги, які потрібно повертати і нам і нашим дітям”, – зазначив Гіренко.

Віталій Тишечко вимагає притягнути до відповідальності посадовців Запоріжжя, які причетні до утворення 3,5-мільярдного боргу міста, фото-3

Окрема увага була приділена питанню кредитування КП “Міжнародний аеропорт Запоріжжя”. Кандидат в депутати Запорізької міської ради Владислав Погорєлов нагадав про 4 кримінальні справи які стосуються діяльності цього підприємства.

“Серпень 2017 року Київська міська прокуратура порушила справу за ст. 191 КК (привласнення і розтрата групою осіб), а також за ст. 364 (зловживання службовим становищем); в листопаді 2017 року порушена справа за ч. 5 ст. 191 (привласнення і розтрата в особливо великих розмірах), ч. 1 ст 362 (несанкціоноване знищення або блокування інформації), ч. 1 ст 366 (видача службовою особою завідома неправдивих офіційних документів); в 2018 році ДБР порушило справу за привласнення і розтрату в особливо великих розмірах – ст. 191 КК, а також за ст. 205 (фіктивне підприємництво) і за ст. 212 (ухилення від сплати податків) КК. Окрім того, у 2020 році ГУНП в Запорізькій області порушило справу за ст. 191 (привласнення і розтрата групою осіб) - йдеться про 213 млн гривень. Крім того, через ухилення від сплати податків комунальне підприємство було оштрафоване податковою службою на загальну суму понад 3,5 млн гривень”, – прокоментував Погорєлов.

Питання діяльності комунального аеропорту вивчила ще одна кандидатка в депутати Запорізької міської ради Ірина Кулєш. Вона нагадала про ревізію фінансово-господарської діяльності КП “Міжнародний аеропорт Запоріжжя”, яка проходила з 1 січня 2017 по 31 травня 2020 року і яка виявила ряд порушень.

“У 2019 році дохід підприємства становив 104 млн гривень, що являє собою 82% від плану. Тільки в першому кварталі 2020 року чистий дохід становив 24 млн гривень (71% від плану). Виплати за кредитним договором становитимуть за курсом НБУ на сьогодні – 113 млн гривень, тож є питання: а звідки керівництво буде брати кошти на виплати сум. Виплати за кредитним договором не сплачувались досить тривалий час. КП досі не сплатило відсотки за використання кредитних грошей в розмірі майже 2,3 млн гривень”, – додала Ірина Кулєш.

Усі ці факти будуть викладені у заявах, які вже наступного тижня будуть передані до відповідних правоохоронних органів. У партії «Слуга народу» впевнені: якщо провина посадовців, причетних до розтрати бюджетних коштів, буде доведена, вони мають понести відповідальність і перед громадою, і перед законом.

Віталій Тишечко вимагає притягнути до відповідальності посадовців Запоріжжя, які причетні до утворення 3,5-мільярдного боргу міста, фото-4
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Віталій Тишечко #кандидат на посаду міського голови
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...