• Головна
  • Спрощено процедуру оцінки відповідності мийних засобів
Новини компаній
09:00, 19 червня 2020 р.

Спрощено процедуру оцінки відповідності мийних засобів

Новини компаній

Технічний регламент мийних засобів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2008 № 717, зазнав чергових змін. Його нова редакція набуде чинності в же у серпні поточного року. Документ спрощує процедуру підтвердження відповідності мийних засобів встановленим вимогам шляхом внутрішнього контролю виробництва із проведенням випробувань продукції під наглядом.

Спрощено процедуру оцінки відповідності мийних засобів, фото-1

Згідно з чинним законодавством України мийні засоби та поверхнево-активні речовини (ПАР), призначені для прання або очищення та використання у побуті і промисловості (крім твердого мила, косметичних і дезінфікуючих засобів), можуть бути введені в обіг на території нашої держави тільки за умови, що вони не загрожують безпеці навколишнього природного середовища та відповідають вимогам Технічного регламенту мийних засобів. Зазначені вимоги передусім стосуються здатності поверхнево-активних речовин до первинного та повного біологічного розкладу, дотримання обмежень щодо вмісту фосфатів у пральних порошках та мийних засобах для побутових посудомийних машин, а також маркування продукції.

Так, зокрема, рівень первинного біологічного розкладу ПАР, що входять до складу мийного засобу, відповідно до технічного регламенту повинен бути не менш як 80%, а повного – не менш як 60% за двоокисом вуглецю або 70% за загальним органічним вуглецем. Крім цього, як вже зазначалося вище, на окремі мийні засоби застосовуються обмеження щодо вмісту в них фосфатів та інших фосфорних сполук. Зокрема, загальний вміст фосфору у рекомендованій кількості прального порошку повинен бути меншим за 0,5 грама, а у стандартній дозі мийного засобу для побутових посудомийних машин – не перевищувати 0,3 грама.

Оцінка відповідності мийних засобів на вибір виробника (його уповноваженого представника) може проводитись або шляхом внутрішнього контролю виробництва з проведенням випробувань продукції під наглядом (модуль А1), або шляхом перевірки продукції (модуль F1). Застосування модуля F1 передбачає проведення сертифікації мийних засобів з отриманням сертифіката відповідності, який виробник потім має вказати в декларації про відповідність продукції.

Декларування за модулем А1 полягає у проведенні випробувань продукції акредитованою лабораторією виробника або призначеним органом з оцінки відповідності. При цьому, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.01.2016 № 95, такі випробування треба проводити для кожного виготовленого виробу. Новою ж редакцією Технічного регламенту мийних засобів визначено, що у випадку використання модуля А1 проводяться належні випробування типових представників відповідного асортиментного (модельного) ряду мийних засобів або поверхнево-активних речовин. Під типовим представником відповідного асортиментного (модельного) ряду мається на увазі представник сукупності мийних засобів або ПАВ, об’єднаних однією торговельною маркою та функціональним призначенням.

Перевірка відповідності асортиментного (модельного) ряду мийних засобів вимогам технічного регламенту має проводитись кожні 2 роки та у разі зміни виробничого процесу та/або сировини.

ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» надає комплекс послуг з підготовки засобів побутової хімії до введення в обіг на території України. Зокрема це послуги з проведення випробувань ПАР на здатність до біологічного розкладу, із сертифікації мийних засобів, а також надання допомоги у складанні декларації  про відповідність продукції вимогам технічного регламенту (реєстраційний номер призначення UA.TR.074).

Наш орган з оцінки відповідності акредитований НААУ відповідно до вимог ДСТУ ENISO/IEC 17065 (атестат про акредитацію від 20.01.2020 № 1О231) на проведення оцінки відповідності продукції вимогам Технічного регламенту мийних засобів, а також на проведення сертифікації мийних засобів (у тому числі мила, косметичних та дезінфікуючих виробів).

Висококваліфікований досвідчений персонал, а також наявність власного випробувального центру, акредитованого НААУ відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025,  є запорукою високого рiвня послуг з оцінки відповідності зазначеної продукції. Ми гарантуємо нашим клієнтам об'єктивність і неупередженість підходу, незалежність у прийнятті рішень та конфіденційність!

Чекаємо виробників та імпортерів мийних засобів за адресою:

м. Запоріжжя, вул. Антенна, 10

Тел.: (061) 289-98-69

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...