• Головна
  • За своєчасну повірку лічильників електроенергії відповідають їх власники
Новини компаній
09:00, 15 червня 2020 р.

За своєчасну повірку лічильників електроенергії відповідають їх власники

Новини компаній

Будь-яке підприємство, установа чи організація є споживачем комунальних послуг та енергоносіїв, у тому числі електроенергії. Для належного обліку та контролю за обсягом її споживання використовуються лічильники. І якщо вони є власністю юридичних осіб, то саме останні згідно з вимогами чинного законодавства несуть відповідальність за експлуатацію та технічний стан цих засобів вимірювальної техніки, а також за своєчасну їх повірку.

Відповідно до Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 311, споживач має право самостійно придбати засоби вимірювальної техніки (лічильники), що відповідають встановленим вимогам до класу точності і функціональності, та надати їх разом із паспортом для встановлення на своєму об’єкті. Водночас, споживач (юридична особа або фізична особа-підприємець), який на законних підставах має у власності чи користуванні лічильник для комерційного обліку електричної енергії, несе відповідальність за експлуатацію та технічний стан цього засобу вимірювальної техніки (ЗВТ). Зокрема на власника покладаються зобов’язання щодо забезпечення власними силами та за власний кошт обслуговування та ремонту лічильника (демонтаж, транспортування та монтаж), а також проведення його періодичної повірки.

Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» лічильники, що використовуються для комерційного обліку електричної енергії, віднесені до законодавчо регульованих ЗВТ. Відповідно до ст. 17 цього закону, законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту.

Періодична повірка в обов’язковому порядку проводиться після закінчення міжповірочних інтервалів, затверджених наказом Мінекономрозвитку від 30.10.2016 № 1747. В залежності від типу і класу точності лічильника електричної енергії, міжповірочний інтервал становить від 4 до 16 років.

Виконують повірку приладів обліку електроенергії метрологічні центри та повірочні лабораторії, уповноважені на проведення таких робіт.

ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» уповноважене на проведення повірки лічильників активної (класи точності 0,2S-2,0) та реактивної (класи точності 1,0-3,0) електроенергії (свідоцтво про уповноваження № П 39-2019 від 09 серпня 2019 р.).

Ми маємо висококваліфікованих фахівців і необхідну метрологічну базу для якісного виконання повірки зазначених ЗВТ. Повірка проводиться відповідно до Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, які перебувають в експлуатації, і оформлення її результатів, затвердженого наказом Мінекономрозвитку України від 08.02.2016 № 193

Установка 2Н325, яка входить до еталонної бази нашого підприємства, забезпечує регулювання та повірку в автоматичному груповому режимі однофазних і трифазних лічильників електричної енергії класів точності 0,2 активної та 0,5 реактивної енергії (а також менш точних), в тому числі лічильників з гальванично нерозв’язаними ланцюгами струму та напруги. Ця установка дає можливість одночасно виконувати повірку від 1 до 6 лічильників.

Запрошуємо підприємства та організації до співпраці!

Лише своєчасно повірений лічильник може гарантувати Вам, що Ви розраховуватиметесь за ту кількість електроенергії, яку фактично спожили!

Тел.: (061) 289-98-65, (061) 221-05-20.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ #лічильники
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...