• Головна
  • Каштани Запоріжжя під загрозою: 58% дерев Європи можуть зникнути, доповідає IUCN
Официально
09:00, 16 жовтня 2019 р.

Каштани Запоріжжя під загрозою: 58% дерев Європи можуть зникнути, доповідає IUCN

Официально
Каштани Запоріжжя під загрозою: 58% дерев Європи можуть зникнути, доповідає IUCN

Саме кінський каштан та горобина в особливій небезпеці– зазначили експерти підчас європейської конференції IUCN (Міжнародного союзу охороні природи). Нагадаємо, ці види дерев розповсюджені й в Україні та, зокрема, у Запоріжжі.

Згідно з дослідженням, опублікованим наприкінці вересня IUCN, 58% з 265 видів дерев, які ростуть тільки в Європі, схильні до високого або екстремального ризику вимирання.

Дерева страждають від паразитів, міського розвитку та вирубки лісу, зазначає світова організація, що займається класифікацією видів, які є під загрозою вимирання та занесених до Червоної книги. Експерти дали зрозуміти: людство недооцінює наслідки можливої катастрофи.

«Дерева необхідні для життя на Землі. А європейські дерева в усьому їх різноманітті - є джерелом їжі та притулком для безлічі видів тварин», - нагадала керівник відділу IUCN зі складання Червоної книги Крейг Хілтон-Тейлор.

Втратити Європа може близько половини усіх видів дерев, і це перспективи лише одного кроку. Під найбільшою загрозою, зокрема, кінський каштан, символ України, — його активно поїдає мiнуюча міль, шкідник, який від Балканських гір поширився по всій частини континентальної Європи.

Каштани Запоріжжя під загрозою: 58% дерев Європи можуть зникнути, доповідає IUCN , фото-1

Пошкоджені каштани бiля запорізької мерiï

IUCN закликав європейську владу та керівників на місцях звернути увагу на загрозу екології та врятувати живу природу.

В Україні на ситуацію одним з перших відреагувало мiсто Днiпро – там своєчасно попередили загибель дерев та вилікували каштани на набережній. Сьогодні мешканці міста насолоджуються гарними зеленими газонами та мальовничими алеями, а також відзначають сучасну систему поливу та захисту рослин.

А рідні запорізькі каштани, хоч і значно пошкоджені моллю, але знову зацвіли у жовтні, особливо біля мерії (https://mig.com.ua/v-zaporozhe-snova-cvetut-kashtany-v-oktjabre/) – чи не в останнє?.. Подивіться на їх листя.

Каштани Запоріжжя під загрозою: 58% дерев Європи можуть зникнути, доповідає IUCN , фото-2

Листя кінського каштану, пошкоджені моллю

У людини є схильність насолоджуватися як даністю всім прекрасним, що дарує їй природа. Проте в цьому випадку символу України – прекрасному кінському каштану та горобині - не обійтися без допомоги небайдужих. Дерева неминуче загинуть, якщо не буде волі їх вилікувати, – підкреслили в IUCN.

IUCN - розташовано в Гланді, Швейцарія. Організація має статус спостерігача та консультанта в Організації Об'єднаних Націй. За останніми оцінками організації, біорізноманіття планети знаходиться під загрозою, а 1 мільйон представників рослинного та тваринного світу є на межі зникнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...