• Головна
  • Екологічна безпека пральних порошків і мийних засобів
Новини компаній
09:00, 21 червня 2019 р.

Екологічна безпека пральних порошків і мийних засобів

Новини компаній

Підтримувати чистоту вдома і на роботі, не витрачаючи на прибирання багато часу, нам щодня допомагають засоби побутової хімії. Різні за своїм призначенням – пральні, мийні, очисні, дезінфікуючі – вони широко представлені на споживчому ринку. При цьому світова гігієнічна наука відносить такі засоби до найбільш небезпечних хімічних речовин, з якими людині доводиться постійно контактувати у побуті. Також, за оцінками експертів, вони негативно впливають на навколишнє середовище.

За статистикою щороку українці використовують близько 10 кілограмів мийних засобів на одну особу. Переважна більшість цих засобів містить у своєму складі поверхнево-активні речовини (ПАР) і фосфати. Перші є однією з основних діючих речовин пральних і очищувальних порошків, гелів, шампунів, рідкого мила тощо. Їх пряме призначення – розчиняти жири, наприклад, при пранні білизни або митті посуду. Водночас, потрапляючи разом із стічними водами до відкритих водойм, ПАР через свою високу здатність до піноутворення знижують проникнення кисню з повітря у воду, що ускладнює процеси її самоочищення і призводить до дефіциту кисню у водному середовищі. Негативний вплив ПАР у значній мірі зменшується за рахунок їх здатності до біологічного розкладу – первинного і повного. При первинному біорозкладі поверхнево-активні речовини втрачають свої властивості, а при повному – розпадаються до діоксиду вуглецю і води.

Екологічна безпека пральних порошків і мийних засобів , фото-1

До несприятливих змін у відкритих водоймах призводять і фосфати, які використовуються в мийних засобах, і пальних порошках зокрема, для зниження жорсткості води, досягнення більш ефективного видалення забруднень, а також захищають нагрівальні елементи пральних машин від накипу. Фосфати підсилюють токсичну дію ПАР і сприяють інтенсивному росту синьо-зелених водоростей у водоймах, як наслідок – водойми «цвітуть». Розкладаючись, водорості виділяють у великих кількостях метан, аміак, сірководень, що призводить до порушення балансу живих організмів у водній екосистемі та погіршення органолептичних, хімічних та санітарно-токсикологічних показників води.

З огляду на значний негативний вплив синтетичних мийних засобів на навколишнє середовище, у європейських країнах постійно посилюються вимоги до показників їх безпеки. Базовим законодавчим документом ЄС у цій сфері є Регламент № 648/2004 про мийні засоби, який встановлює вимоги до рівня біорозкладу поверхнево-активних речовин, вмісту фосфатів і маркування вмісту небезпечних речовин. На його основі розроблено Технічний регламент мийних засобів, який діє сьогодні в Україні. Вимоги цього документу є обов’язковими і поширюються на усі введені в обіг на території нашої країни мийні засоби та поверхнево-активні речовини (крім твердого мила, косметичних засобів і дезінфікуючих ПАР), що призначені для прання виробів з тканин (у тому числі їх замочування, полоскання, підкрохмалювання, пом’якшування, вибілювання тощо) та миття й очищення різних матеріалів і поверхонь.

Відповідно до вимог зазначеного технічного регламенту, рівень первинного біологічного розкладу поверхнево-активних речовин, що входять до складу мийного засобу, повинен становити не менш як 80 відсотків, а повного біорозкладу – не менш як 60 відсотків за двоокисом вуглецю або 70 відсотків за загальним органічним вуглецем. Крім цього, на окремі мийні засоби застосовуються обмеження щодо вмісту в них фосфатів та інших фосфорних сполук. Зокрема, загальний вміст фосфору у рекомендованій кількості прального порошку повинен бути меншим за 0,5 грама, а у стандартній дозі мийного засобу для побутових посудомийних машин – не перевищувати 0,3 грама. Також технічний регламент встановлює вимоги до маркування мийних засобів і визначає модулі оцінки відповідності даної продукції.

Орган з оцінки відповідності ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» акредитований Національним агентством з акредитації України (НААУ) відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025 на компетентність у сфері оцінки відповідності продукції вимогам Технічного регламенту мийних засобів.

Висококваліфікований досвідчений персонал, а також наявність власного випробувального центру є запорукою високого рiвня послуг з оцінки відповідності зазначеної продукції. Ми гарантуємо нашим клієнтам об'єктивність і неупередженість підходу, незалежність у прийнятті рішень та конфіденційність!

Чекаємо виробників та імпортерів мийних засобів за адресою:

м. Запоріжжя, вул. Антенна, 10

Тел.: (061) 289-98-69

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...