• Головна
  • Анонімні безхатченки: як в запорізьких онлайн-медіа уникають прозорості
20:03, 27 вересня 2018 р.

Анонімні безхатченки: як в запорізьких онлайн-медіа уникають прозорості

Найнепрозоріші онлайн-медіа живуть у Запоріжжі. З десяти регіонів, ми, разом з маріупольскими сайтами, найменше вказуємо повні контакті дані редакції, імена головних редакторів та, тим паче, власників.Такими стали результати чергової хвилі моніторингу від Інституту масової інформації, що пройшла у вересні 2018 року.

Його метою стало виявлення рівня прозорості регіональних онлайн-медіа: визначалися показники відкритості в контексті контактної інформації (наявність юридичної/фізичної адреси, електронної скриньки, телефонів редакції), імен головних редакторів та вказівок на власників веб-ресурсів (юридичні або фізичні особи). Кожний з десяти аналізованих сайтів міг отримати три бали: один бал - за повну інформацію, 0,5 - за часткову (наприклад, коли вказані електронні скриньки, але немає адреси, чи є телефони, але немає жодного іншого засобу зв’язку), 0 - відсутність інформації. В Запоріжжі аналізували такі сайти: 061.uа, Zабор, Репортер Запорожья, Forpost, IpNews, Inform.zp.ua, Первый Запорожский, Акцент, Вся Власть, Голос Запорожья.

Результати невтішні: порівняно з 2016 роком, коли проводився схожий аналіз, показники прозорості онлайн-медіа навіть зменшилися. Так, у жодного сайту немає повної контактної інформації: максимум - елекронна скринька та номера телефонів редакції і/або рекламної служби. Ні у кого з десяти реакцій немає вказівок на юридичну/фізичну адресу редакції, хоча, очевидно, більшість з них працює повноцінними редакційними колективами в класичному розумінні цього слова. Без зайвих мораліте: з точки зону закону - ніяких порушень тут немає, але з точки зору поваги до аудиторії і її довіри до контенту, ситуація, без перебільшень, ахова.

Найвищі показники прозорості -1,5 балів з можливих трьох - отримали сайти “Zабор”, “Репортер Запорожья”, “Вся Власть”. Але і тут є нюанси: наприклад, в 2016 році на сайті “Репортер запоріжжя” був вказаний не тільки власник (ТОВ “Медіахолдинг “Репортер”), але й імя головного редактора та команди, що працювала з ним. На сьогодні тут залишилася вказівка на власника (в Єдиному державному реєстрі зареєстровані і ТОВ “ “Медіахолдинг “Репортер”, яке раніше видавало газету, і ТОВ “Медіахолдинг “Репортер Запоріжжя” з одним кінцевим бенефіціаром Сергієм Котляровим) і жодної інформації про редакторський колектив. Але при цьому, сайт - єдиний з проаналізованих, у кого взагалі є вказівка на власника видання.

Zабор - один із унікальних ресурсів, що дає імя головного редактора, Костянтина Алєксєєнко. На оформленій у стилі “Зоряних війн” сторінці контактів також можна знайти контактні телефони та електронні адреси головреда, адміністратора та журналістського відділу редакції. Це все.

На сайті “Вся Власть” також є посилання на головного редактора та журналістстьку команду, яка ніби працює в проекті. Але інформація є дуже застарілою, бо, наприклад, головний редактор “ВВ” Ольга Звонарьова та журналіст Євген Зюзін вже декілька місяців як працюють на сайті 061.ua, на якому, до речі, не вказано жодної інформації щодо складу редакційного колективу.

Так, на сайті 061 можна знайти лише елекронну скриньку редакції та номери телефонів і вказівку, що це сайт мережі CitySites. При цьому на головному сайті компанії, у вихідних даних є повні контактні дані з фактичними адресами, як мінімум, у Харкові та Києві. Разом з іншими, сімома сайтами, 061 отримав в цілому 0,5 балів з можливих трьох.

Найрозповсюдженіша інформація, до якої мають доступ читачі на цих ресурсах, це - електронна скринька для зв’язку з редакцією. Іноді до цього додано контактні, часто мобільні, номери телефонів. У жодного сайту немає вказівки на редактора/журналістів і власника онлайн-медіа.

Варто зазначити, що два з аналізованих медіа - Forpost та IpNews - позиціонують себе як інформаційні агентства, але в Державному реєстрі друкованих засобів інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності пошук на запити видає один результат: “За вказаними параметрами в Державному реєстрі інформація відсутня”. Відсутня інформація і на сайтах: ані посилання на редактора чи журналістів, ані, тим більше, на власників видання.

Та в планах, все ж таки, більше відкритості. Так, за словами Наталії Агаркової, редакторки відносно молодого сайту Inform.zp.ua (на якому, серед іншого, опубліковані навіть редакційні принципи роботи, але немає повних контактних даних, імен редакторів/власників), редакція наразі праціє над цим розділом. “Проблема саме в технічному аспекті, але ми вже розробляємо ту частину сайту, де найближчим часом з’явиться інформація про редакторів, біографії журналістів та вказівки на власника нашого ресурсу”, повідомила вона в телефонній розмові. Недосконалим законодаством та недопрацюванням адміністраторів сайту, яке буде виправлено, пояснює ситуацію з відсутністю повних даних на 061.ua редакторка мережі сайтів CitySites Анна Романенко: “Українське законодавство все ще недосконале і поки що не вимагає від інтернет-видань розкриття інформації про власників. Тим не менш, ми відкриті для своїх читачів: нещодавна редакція 061 почала вести свій блог, в якому надає повну інформацію про принципи своєї роботи. Що стосується адреси у вихідних даних - це упущення адміністраторів, і найближчим часом ми його виправимо”.

Наталія Виговська,

регіональна представниця Інституту масової інформаціїв Запорізькій області

Даний матеріал підготовлено в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ», що реалізується ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Інформація та погляди, висловлені в даному матеріалі, належать автору та не обов'язково відображають офіційну думку Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Запорожье #журналистика #медиа #ИМИ #медиакритика
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...