Що таке трансжири і чим вони небезпечні?

Всесвітня організація охорони здоров’я закликала світову спільноту повністю відмовитись від використання трансжирів у харчовій промисловості. Адже, за даними ВООЗ, щороку через захворювання, спровоковані їх споживанням, помирає близько півмільйона осіб.

Що таке трансжири і чим вони небезпечні?, фото-1

Ще на початку минулого століття для задоволення потреб харчової галузі було винайдено метод перетворення рідких рослинних олій на тверді пластичні жири, що отримав назву – гідрогенізація. Це дало початок масовому виробництву маргарину й інших твердих жирів, які знайшли широке застосування у кондитерській промисловості та кулінарії. Однак у процесі гідрогенізації, тобто насичення олій воднем, їх молекулярна структура змінюється і стає нехарактерною для природних сполук. Згідно з результатами наукових досліджень, ці трансізомери жирних кислот, потрапляючи в організм людини, витісняють з мембран клітин корисні жирні кислоти і блокують роботу ферментів, що призводить до порушення обміну речовин, підвищення рівня холестерину в крові і, зрештою, може викликати розвиток атеросклерозу судин, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, а також діабету другого типу, ожиріння, деяких форм раку і хвороби Альцгеймера. Зокрема, вченими доведено, що вживання в їжу лише 2 грамів трансжирів на добу підвищує розвиток серцево-судинних захворювань на 23%.

Трансізомери жирних кислот найчастіше зустрічаються в технологічнооброблених харчових продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні олії, таких як маргарин, спреди, торти і тістечка з кремом, вафлі, снеки, чіпси, різноманітні кулінарні вироби. Однак їх вміст в Україні нормується тільки для маргарину та спредів і не може перевищувати 8% від загальної кількості жиру у продукті. Крім цього, минулого року на розгляд парламенту був внесений законопроект, у разі прийняття якого, максимально дозволений вміст трансжирних кислот у всіх харчових продуктах мав би становити не більше 2% від загальної кількості жиру. Та більшість представників вітчизняної харчової галузі висловилися проти таких змін у зв’язку з можливими фінансовими втратами і законопроект було відправлено на доопрацювання.

Натомість у більшості європейських країн вміст трансізомерів жирних кислот в продуктах харчування обмежено на законодавчому рівні. Так, у Данії та Швейцарії їх масова частка не може перевищувати 2% від загальної кількості жиру в продукті. Аналогічні обмеження діють в Австрії, Угорщині, Норвегії та Латвії, а в Ісландії використовувати трансжири у харчовій галузі взагалі заборонено. Цього року повністю відмовились від їх застосування і Сполучені Штати Америки. Німецькі і голландські виробники зменшують вміст трансжирів у своїй продукції з власної ініціативи.

Випробувальний центр ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТ-МЕТРОЛОГІЯ» пропонує виробникам і постачальникам харчових продуктів, у тому числі й експортерам, свої послуги з визначення наявності трансізомерів жирних кислот у продукції і їх процентного вмісту у загальній кількості жиру. Ми оснащені сучасним випробувальним та вимірювальним обладнанням, яке має високі технічні параметри, що забезпечують точність і надійність його роботи.

У поєднанні з наявністю висококваліфікованого персоналу це гарантує нашим клієнтам якісне обслуговування, отримання достовірних і неупереджених результатів випробувань в обумовлені терміни, а також повну конфіденційність.

Наші випробування з визначення процентного вмісту трансізомерів жирних кислот допоможуть Вам підвищити безпечність своєї продукції і завоювати довіру споживачів і партнерів!

Ми чекаємо на Вас за адресою:

м. Запоріжжя, вул. Антенна, 10

Тел.: (061) 289-98-75, 233- 70-94

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
12 очень хорошо
(6 оценок)
Высокие оценки пользователей за Стиль изложения
2 человека рекомендуют
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать

Комментарии