Головними критеріями для проведення держзакупівель можна назвати наступні:

Справедливість і рівність по відношенню до учасників торгів. Всім постачальникам, які беруть участь у конкурсі, надаються рівні права, можливості участі та рівний доступ до інформації.

Відкритість і прозорість. Держзамовник зобов'язаний публікувати всю інформацію про час проведення торгів на сайті державних закупівель та давати повідомлення у ЗМІ про заходи, пов'язані із закупівлями.

Ефективне використання державних коштів. Товари і послуги повинні купуватися за мінімально можливі засоби. Практика показує, що вже зараз, завдяки відкритому розміщенню замовлень на сайті держзакупівель, вдається оптимізувати витрати бюджету.

Відповідальність. Повинна вестися сувора звітність з держзакупівель і обґрунтовувати причини, по яким обраний той чи інший виконавець. У випадку змови відповідальність будуть нести обидві сторони, при цьому виконавець потрапляє в реєстр, де вказані недобросовісні постачальники. Контроль за проведенням тендеру здійснює ФАС.

Процедура проведення державних закупівель

Офіційні сайти

Згідно з чинним законодавством державні закупівлі проводяться у вигляді тендерів (відкритих конкурсів). Вся інформація про майбутні, діючих і завершених тендерах повинна розміщуватися на сайті державних закупівель. У кожної країни є свій сайт - https://tender.uub.com.ua/. Всі сайти влаштовані однаково, це полегшує пошук для постачальників. Інформація на сайті відкрита для всіх, вона постійно оновлюється і повинна бути завжди актуальною.

На сайті, де проводився конкурс, організатори зобов'язані опублікувати списки учасників, оголосити підсумки і назвати переможця. Для досягнення прозорості зазначаються суми укладених контрактів і зекономлених коштів.

Способи розміщення держзакупівель

Зараз замовлення на закупівлі можна розміщувати різними способами: конкурси, електронні торги, запит котирувань або закупівлі у одного постачальника.

Крім того, є одноетапні і двохетапні тендери. В ході проведення одноетапного тендеру вимоги до держзакупівель залишаються незмінними. Під час проведення двохетапного тендеру можуть відбутися деякі зміни. Спочатку ведуться переговори з постачальниками і лише на другому етапі формулюються конкретні вимоги до постачання.