Багато хто впевнений, що електроопалення для будинку доцільно встановлювати лише в крайніх випадках – або як додаткове джерело тепла до вже існуючої централізованої або газової автономній системі, або за відсутності можливості використання магістрального газу для роботи систем обігріву. Дійсно, при нераціональному підході до створення систем електричного обігріву, витрати на її обслуговування будуть зашкалювати. Але є кілька «хитрощів», які дозволять скоротити витрати на електроопалення будинку.

Вдосконалення електричної системи обігріву дасть можливість заощадити до 50% коштів. Розглянемо основні варіанти електроопалення та те, як можна зробити їх менш витратними.

Існує варіант зробити економне домашнє електроопалення – поставити автономні радіатори або конвектори. Їх принципова відмінність від аналогів, що входять до складу централізованої системи опалення – це наявність власних гріючих елементів. При роботі таких приладів кожен з них може розігріватися до своєї температури. Адже початкові температурні умови навіть в сусідніх приміщеннях можуть відрізнятися. Одне приміщення має єдину зовнішню стіну, а друге вже дві, одне приміщення розташоване над неопалюваною частиною підвалу, а інше - на другому поверсі будівлі з утепленим горищем.

При використанні автономних нагрівальних приладів немає потреби, на відміну від централізованих систем, орієнтуватися на саме холодне приміщення і витрачати зайву енергію на нагрівання теплоносія в контурі.

Економія від використання автономних опалювальних приладів буде відчутна навіть на етапі монтажу.

Для автономних опалювальних агрегатів, втім, як і для централізованої системи, актуальним буде точний розрахунок потужності системи.

Є думка, що для електроконвекторів або радіаторів знадобиться радикальна переробка електропроводки з-за підвищеного навантаження на неї. Можна, звичайно, піти і таким шляхом. Але для полегшення життя досить буде кинути окрему гілку через свій автомат саме на електроопалення. При цьому діаметр жил кабелю порахувати виходячи з споживаної системою потужності.

В основі роботи традиційних систем обігріву з використанням конвекторів або радіаторів лежить явище теплопереносу з використанням процесу конвекції. Це відбувається завдяки тому, що в розігрітому повітрі міжмалекулярна відстань більше ніж у холодному, а щільність його, відповідно, значно менше. Але при цьому основна частина нагрітого приладами повітря виявляється в пристельових шарах значно вище тієї зони, де знаходяться люди.