Здавалася б, купити чай простіше простого: заходь до найближчого магазину і обирай з кількох полиць чаїв. Але, якщо вам потрібний якісний ексклюзивний чай, то пошук ускладнюється. Експерти компанії New Tea розповіли, як знайти чайний магазин.

662f7be049061.webp

Купити чай в пакетиках можна в кожному магазині поблизу дому чи роботи – тут рекомендації чайних експертів не потрібні. А ось з пошуком пуеру 20-річної витримки чи оригінального білого сорту Шоу Мей можуть виникнути проблеми, адже такі чаї – це ексклюзив і в звичайному супермаркеті їх не знайдеш.

Спеціалізований магазин чаю – те, що треба

Консультанти компанії New Tea рекомендують шукати чайний магазин у Києві. Такий заклад спеціалізується на продажі чаю, тому в магазині можна знайти сорти на будь-який смак та гаманець. Співробітники чайної лавки добре розбираються на сортах та видах чаю, тому можуть надати професійну консультацію щодо вибору напою, його походження та правил заварювання. Якщо в чайному магазині можна не тільки купити, а й скуштувати вибраний напій, то це буде додатковим «плюсом у карму» цього закладу.

Але що робити, якщо ви не мешкаєте в Києві й поблизу немає чайного магазину? Завдяки сучасним технологіям вихід є – це інтернет-магазин чаю. Також це оптимальний варіант для тих, хто прагне зекономити час на пошуки чаю, а також придбати найкращій за ціною та якістю продукт. Треба тільки знати, як вибирати чай дистанційно, без можливості роздивитись його «вживу» та відчути аромат напою.

Які бувають чаї

Зазвичай спеціалізований чайний магазин пропонує десятки, якщо не сотні різних сортів чаю. Щоб орієнтуватися в цьому розмаїтті та не витрачати години на пошуки потрібного сорту, треба розуміти, чим відрізняються чаї.

Згідно класифікації листового чаю, прийнятої в Китаї, існує сім видів чаїв:

  • зелені сорти: піддаються найменшій обробці, вони ферментуються лише на 1-7%. Листя зберігає зелений колір і максимум корисних речовин, а настій при заварюванні залишається жовто-зеленим;
  • білі чаї: вишукані слабоферментовані сорти, що окислюються до 10%. Справжні білі сорти з легендарної китайської провінції Фуцзянь пропонує New Tea – магазин чаю в Києві;
  • жовті чаї: представники родини китайських чаїв, що піддають трішки більшому окисленню – до 12%. Цзюнь Шань, Бейган Маоцзянь, Інь Чжень – елітні сорти, що подавалися на імператорський стіл, як і раніше, виготовляються виключно з бруньок – тіпс;
  • улуни: велика група китайських чаїв, що посідають проміжне місце між зеленими та чорними сортами. Їх називають полуферментованими через те, що частина з них окислюється до 50% (світлі улуни), а частина – понад 50% (темні улуни).
  • Червоні чаї: по всьому світові більш відомі як чорні. Це сорти, що ферментують на 60-80%. Класичний чай з яскравим смаком і темним кольором настою. До речі, червоний сорт Лапсанг Сушонг – славетний копчений чай, був улюбленим чаєм Вінстона Черчіля;
  • Чорні чаї: максимально ферментований напій, листя повністю ферментоване, тому має буро-чорний колір. Міцний, густий, чай з «мужнім» характером;
  • пуери: витримані чаї, що сотні років виготовляються в Китаї. За класичною технологією Шен Пуер можна пити лише після кількох років «дозрівання» – постферментації. Колекційні пуери мають 20-25 років витримки і коштують, як справжня коштовність. Можна придбати і більш бюджетний чай – Шу Пуер, виготовлений за технологією прискореної ферментації. Цей чай більш міцний і темний.

Певні сорти створюються з різних видів чаю, наприклад, композиційний чорний чай з додаванням зеленого та пелюсток квітів, або ексклюзивний сорт «Червона калина», створений в Україні з індійського чорного чаю та додаванням сушених ягід калини. Цей напій з українською душею ви знайдете на сайті магазину New Tea.

Окрім листового чаю, попитом користуються трав’яні, квіткові, фруктові та ягідні чаї. Вони зазвичай не містять чайного листя, але заварюються, як чай, а головне, надзвичайно запашні, смачні та корисні.

Чайний кастинг: як обрати напій в інтернеті

Щоб насолодитися смаком та ароматом чаю на повну, треба, що зійшлися всі зірки, а саме: знайти магазин чаю, вибрати якісний напій і правильно його заварити. Приготування чаю – то серйозна тема, що потребує окремої розмови, а ми розповімо, як обрати чай дистанційно, в інтернет-магазині.

Фактори, які слід враховувати при виборі чаю:

  • вид чайного листя: листочки мають бути цілими, однорідними за кольором та розміром. Якщо в упаковці є гілочки, багато пилу, ламані листочки – то не можна назвати якісним продуктом. Пуер зазвичай продається у вигляді точі – круглого коржика, в якому листя дуже щільно спресоване і його можна відділити тільки ножем чи спеціальним шилом;
  • пакування: листовий чай продається зазвичай на вагу. Зберігається в магазині і пакується в непрозору герметичну тару, щоб уникнути контакту зі світлом чи вологою, від яких швидко псується. Зелений чай має зберігатися в морозильнику при -180С. Термін зберігання зеленого чаю вдвічі менший, ніж в чорного – до року. Виключення – постферментовані пуери, що з кожним роком набувають більш виразного смаку;
  • інформація про чай: етикетка – це чайний «паспорт», в якому має бути вказані назва сорту, де і коли був вирощений чай, хто виробник тощо. Якщо чай продається розсипом на вагу, то цю інформацію можна отримати в співробітника магазину.

Якщо ви замовляєте чай в інтернет-магазині вперше, експерти радять зробити невеличке замовлення, щоб скуштувати напій і переконатися у якості обраного сорту. Якщо продавець виправдає ваші сподівання, то можна сміливо робити наступні замовлення.