Після скасування мораторію на проведення азартних ігор в наземних закладах та на інтернет-платформах гральна галузь почала активно розвиватися. На легальному ринку з’явилося понад два десятки операторів, які пропонують якісні та безпечні умови гри. Окремі з них упродовж трьох років входять в ТОП 10 кращих ліцензійних брендів. Одночасно збільшується й кількість реклами гральних закладів.

Задля безпеки користувачів та зниження ризиків розповсюдження лудоманії держава змінила законодавство про рекламу, увівши нові обмеження та відповідальність за їх порушення.

Що змінилося

Насамперед зазначимо, що поправки стосуються двох законів — «Про медіа» та «Про рекламу». Нові норми регламентують види реклами та способи її донесення. Функцію контролю доручено здійснювати державному регулятору сфери грального бізнесу — КРАІЛ. Відповідальність за порушення законодавчих обмежень, згідно з новими нормами, несуть замовники реклами, ті, хто її виготовляє та розповсюджує. Зміни вступили в дію ще восени 2023 року.

Мета нововведених обмежень — очищення інформаційного простору від неякісної та оманливої реклами. Завдяки прийнятим змінам, вважають законодавці, вдасться звузити поле діяльності нелегального сектора та привернути увагу любителів азартних розваг до ліцензійних закладів. Принагідно відмітимо, що легальні оператори на кшталт Slotor777 дотримуються принципів відповідальної гри та пропонують чесні й прозорі правила гри.

Загалом обмежень досить багато. Вони, зокрема, стосуються:

  • віку моделей для рекламних роликів — зніматися в рекламі можуть особи, яким виповнився 21 рік;
  • наявності прихованої реклами — заборонено заохочувати до гри чи переконувати в можливості швидкого збагачення;
  • змісту рекламних матеріалів — текст має містити правдиву інформацію про організатора ігор та його акційні програми;
  • місця розміщення — рекламні матеріали не можна розповсюджувати на радіо й телебачення з 6 до 23 години, у друкованих ЗМІ, наукових, навчальних, художніх чи довідкових виданнях, окрім спеціалізованих. Також закон забороняє розміщувати рекламу на транспорті, на товарах, які призначені для дітей та підлітків, у місцях проведення спортивних, розважальних та інших заходів, учасниками яких є особи, яким не виповнився 21 рік.

У рекламі обов’язково має бути попередження про ризик ігрової залежності та дотримання принципів відповідальної гри. Такий текст повинен займати щонайменше 15% від загального обсягу реклами. Замовником, творцем, розповсюджувачем рекламних матеріалів можуть бути лише суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на відповідний вид діяльності.

У зв’язку з цією нормою регулятор нагадав, що розповсюджувати рекламу азартних ігор та їх організаторів заборонено блогерам на своїх сторінках у соцмережах, інфлюєнсерам, контент-кріейторам.

Заборонено рекламувати гральні заклади, що працюють без ліцензії КРАІЛ, та адресувати рекламу вразливим групам населення — неповнолітнім, малозабезпеченим, обмежено дієздатним та недієздатним особам.

За порушення вимог закон передбачає відповідальність у форму штрафу чи позбавлення права на ведення бізнесу.