Багато захворювань, відхилень у розвитку індивіда зустрічаються саме у дитячому віці, і розлад аутистичного спектра перестав бути винятком. Виявляється патологічний стан порушеннями у сфері спілкування, соціальної взаємодії. Також при патології відзначається нерівномірний інтелектуальний розвиток, прояв повторюваних (стереотипних) моделей поведінки. У ряді випадків спостерігається розумова відсталість. Симптоми РАС проявляються у ранньому віці, після 1,5 років. Точну причину розвитку патології лікарі ще не визначили. Зазвичай діагноз ставлять, виходячи з історії розвитку дитини та результатів лікарського спостереження.

РАС: клінічні прояви

Кваліфіковані лікарі розглядають розлади аутистичного спектру як ланцюжок нейропсихічних відмінностей, що мають вигляд психомоторних порушень. Ознайомившись із роботою тбіліських лікарів, які досліджували РАС, на сайті autism-mmc.com.ua можна переконатися, що неврологічні розлади виявляються в ранньому дошкільному віці. Розвиток хвороби відбувається з негативним впливом на соціальне, професійне, персональне зростання, тому розпочинати лікування розладу аутистичного спектру в Запоріжжі у дитини необхідно якомога раніше.

Прояв порушень у комунікації, соціальній взаємодії:

  • зміни невербального соціального спілкування (дитині складно інтерпретувати мову жестів, зрозуміти поведінку оточуючих, вона не розпізнає мову міміки, жестів, уникає зорового контакту)
  • складності у створенні, підтримці міжособистісних відносин (формування дружнього зв'язку, зміна поведінки залежно від ситуації)
  • порушення соціальної, емоційної взаємодії (відсутність здатності емоційно реагувати під час розмови. У дитини відсутня емпатія, вона не здатна ініціювати контакт).

Медичний центр ім. Мардалейшвілі в Грузії проводить багаторічну терапевтичну практику з дітьми, яким поставлено діагноз «РАС». Близько 25% дітей з розвитком цієї хвороби втрачають набуті навички, часом спостерігається бажання травмувати себе. У кожної дитини виявляються складнощі з поведінковими, комунікативними функціями.

Вчені висунули теорію, що з РАС дитині важко уявити, що інші люди здатні мислити. Також у дітей із цим розладом спостерігається чутлива агнозія (порушення сприйняття інформації).

Особливості терапії дітей з РАС

Вчені провели дослідження, за результатами яких видно, що застосування інтенсивних поведінкових підходів, в основі яких лежить заохочення спілкування, конструктивної взаємодії, показує суттєві переваги.

Корекція дитячого аутизму у Запоріжжі передбачає виконання наступних завдань:

  • фізіотерапія
  • поведінкова терапія
  • корекція мовленнєвих навичок
  • працетерапія
  • медикаментозне лікування.

Лікарі рекомендують якомога раніше розпочинати заняття з логопедом. Лікарю при цьому рекомендовано використовувати засоби обміну інформацією, зображеннями (використання жестів, мови). Завдяки використанню професійними лікарями спеціальних стратегій, діти з аутизмом отримують можливість компенсувати нестачу обробки сенсорних даних, моторної функції, рухового планування.

Лікування аутизму у Запоріжжі у дітей за допомогою фармакотерапії значно знижує ознаки розладу. Завдяки атиповим антипсихічним медпрепаратам знижуються поведінкові проблеми (повторювана поведінка, агресія, бажання завдати собі шкоди). У ряді випадків лікарі рекомендують застосовувати СІЗЗЗ (селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну).