Опинитися у тривалому блекауті, внаслідок дій російських агресорів, ризикує кожен будинок та кожен мешканець України. Можливо, він не настане, проте слід приготуватися до негативної ситуації, щоби переможцем вийти з неї. Пропонується розглянути правила підготовки до надзвичайних обставин.

Тривожна валізка

Зрозуміло, підготовку до тривалого відключення електроенергії, що надихає, назвати не можна, адже це не поїздка на далекі острови. Однак до такого стану справ варто підготуватися докладно. Насамперед є вміст т.зв. тривожної валізки. Останній повинен включати ліхтарик із запасними гальванічними елементами, бажано акумуляторами, спальний мішок або туристичний килимок із спіненого поліетилену, газовий туристичний пальник з маленькими газовими балончиками для приготування їжі, заряджений повербанк для підтримки роботи стільникового телефону, відвідування інтернет порталу https://igrovyeavtomati.com.ua/onlajn-kazyno-bez-veryfikatsiyi/. Не виключається, що вишки ще деякий час працюватимуть.

Воду можна буде набрати з колодязя або вуличної колонки, але краще скористатися центральним водопроводом і заповнити кілька 5-літрових пластикових пляшок. У першому випадку необхідно запастися таблетками, що знезаражують воду. До речі, середньовічні мореплавці надавали перевагу болотній воді, але не джерельній. Рідина набиралася лише із сфагнового болота, де природно утворюється своєрідний антисептик.

Гарним набором харчування послужать гарніри легкого приготування, які потрібно залити окропом буквально на кілька хвилин. Операція заощадить дорогоцінний газ, питну воду. Також слід звернути увагу на такі продукти:

  • сублімовані – готові до вживання страви в герметичній упаковці, з попередньою заливкою окропом, наприклад, борщ, і омлет;

  • різну тушонку;

  • злакові магазинні батончики, які потребують спеціальних правил зберігання, але тривалим терміном придатності;

  • горіхи, соняшникове та гарбузове насіння, що містять високий відсоток жирів, першою допомогою при голоді;

  • сухофрукти, як і сушені овочі успішно замінять свіжі.

Як хліб чудово підійдуть самостійно сушені сухарики.

Додаткове джерело опалення стане не зайвим. Таким може бути твердопаливний котел. Агрегат не потребує електричної енергії. У крайньому випадку джерелом стане піч-буржуйка із виведенням труби надвір через вікно. Проте остання вважається аварійним варіантом, який може спричинити пожежу. Тому використовувати її в багатоповерховому будинку вкрай небажано, як і встановити подібний агрегат у підвалі з наступним приєднанням до системи центрального опалення.

Увімкне будинкову лампочку, підзарядить стільниковий телефон, повербанк, навіть холодильник, джерело безперебійного живлення. Для однієї сім'ї буде достатньо 3-5 кВт/год, але встановлювати його у квартирі також небезпечно – отруєння вихлопними газами неминуче. Краще подбати про електрогенератор, здатний підтримати багатоповерховий будинок чи під'їзд.

Деталі, без яких не обійтись

Власникам приватних будинків рекомендується звернути увагу на такі додатки:

  • встановити тепловідбивний екран між стіною будівлі та кожною батареєю;

  • утеплити мінватою дах, горище, щілини у вікнах та дверях закрити ганчір'ям з натуральної тканини або медичною ватою;

  • набирають популярності сонячні батареї, оснащені акумуляторами;

  • розмістити ємність для нагрівання води на даху.

Зрозуміло, правила не підійдуть для мешканців багатоповерхівок. Їм доведеться перейти на якийсь час у приватний будинок.

 

Слід також пам'ятати про утеплення тіла, для чого слід запастись теплим одягом, ковдрами. Перший шар одягу повинен облягати тіло, але не обмежувати рухів. Другий – вільніший. Але не варто зігріватися алкоголем – короткочасним утепленням. Краще – більше рухатись.