Перша леді Джилл Байден у неділю перетнула кордон України, вирушивши в зону активних військових дій, що є рідкісним кроком для дружини чинного президента.

Байден в'їхала в країну зі Словаччини в День матері і зустрілася з першою леді України Оленою Зеленською, яка не з'являлася на публіці з моменту початку російського вторгнення 24 лютого.

Якщо ж ви хочете відволіктися від новин, то будь-який ігровий слот допоможе вам. За посиланням ви зможете знайти слушний.

Цей візит відбувся аби показати наступне:

  • Повага до українського народу;
  • ставлення народу Америки та громадськості до війни в Україні;
  • людяність, що допомагає дипломатичній взаємодії країн.

Раптовий візит

Неоголошений візит відбувся в рамках чотириденного турне Байден Східною Європою - її найгучнішого дипломатичного заходу з моменту вступу президента Байдена на посаду та частини ширших зусиль щодо демонстрації постійної підтримки України з боку США.

Для Джилл Байден поїздка в Україну - зупинка в країні, яку ні президент Байден, ні віце-президент Харріс не відвідували під час своїх недавніх поїздок до регіону - посилила роль, яку вона виділила для себе в питанні, яке домінувало і змінило американську зовнішню політику протягом останніх трьох місяців.

І вона зробила це, зосередившись на своїх пріоритетах: освіті, сім'ях військовослужбовців та психічному здоров'ї. Будучи педагогом з великим стажем, вона відвідала школи в кожній із трьох країн, до яких вона їздила, зустрілася з військовослужбовцями на військовій базі та наголосила на необхідності надання послуг з охорони психічного здоров'я біженців під час своїх гуманітарних візитів та брифінгів.

Позиції інших перших леді США

Попередні перші леді робили закордонні візити, щоб підтримати американські війська, розміщені за кордоном, але лише деякі з них самостійно відвідували зону активних бойових дій. Лора Буш двічі їздила поодинці до Кабулу, у 2005 та 2008 роках, і під час першої поїздки вона зустрічалася з жінками, які готувалися стати вчителями, та дарувала подарунки афганським дітям на вулиці.

Перша леді немає офіційних конституційних обов'язків і переважно виконує церемоніальну роль. Але беручи активну участь у президентстві свого чоловіка, Джілл Байден реалізує своє бачення цієї ролі, яку вона обмірковувала протягом десятиліть.

У липні 1987 року вона вийшла на трибуну в Де-Мойні зі стопкою паперів у руках і, дивлячись у переповнений зал, виклала, що, на її думку, робить гарну першу леді.

Її слова пролунали, коли її чоловік провів свою першу президентську кампанію. Тепер, майже через 35 років, вона стала центральною фігурою в Білому домі, виступаючи як основний збирач коштів, сурогат виборчої кампанії, а тепер і як високопоставлений емісар у розореній війною країні. Повний текст промови можна знайти на сайті або на YouTube.

Позиція Джилл Байден щодо війни в Україні

Байден називає себе матір'ю військового, педагогом та захисником свого чоловіка, який часто представляється не як президент Сполучених Штатів, а як: "чоловік Джілл Байден".

Єдина перша леді, яка зберегла свою професійну кар'єру після приходу чоловіка до Білого дому – продовжуючи викладати у громадському коледжі – дала зрозуміти, що вона має і другу роботу, яка на даний момент полягає у спробі продемонструвати співчуття та розуміння у найважчих обставинах.

Вона одягла маску, прикрашену соняшником, офіційною квіткою України, а під час виступу з нагоди Дня незалежності ця квітка була вишита на правому рукаві її сукні.

"Я щодня розмовляю з Джо про те, що відбувається в Україні", - сказала вона у березні, починаючи передвиборчу кампанію перед проміжними виборами. "І я хочу, щоб ви знали, що він невпинно працює над тим, щоб об'єднати людей, об'єднати країни НАТО, щоб вони могли виступити проти Путіна".

Щоранку, згадувала вона під час попереднього збору коштів, вона включає телевізор, молячись, щоб президент України Володимир Зеленський був живий. Щоночі сон не завжди буває легким.