61c05cb9d83cd.jpg

Здавалося б, що може бути простішим, ніж з'їсти десерт? Але з таким делікатесом, як сир з цвіллю, ситуація інша. Щоб повною мірою насолодитися смаком і оцінити його, їсти такий десерт потрібно правильно.

Насамперед слід пам'ятати, що починати з самих вишуканих сортів не варто. Краще віддати перевагу легким сирам з блакитною пліснявою чи Брі. Звикнувши до них, можна пробувати більш благородні цвілі сири. Давайте розбиратися з основними правилами правильного вживання сирів із пліснявою.

З чим їдять

Що стосується десертного сорту добре витриманого Брі, то він набуває прекрасного смаку у поєднанні з фруктами та ігристим вином. Камамбер прийнято вживати з виноградом, грушами чи рожевим вином.

Дуже важливо перед подачею нагріти сир до кімнатної температури. Не варто вдаватися до допомоги мікрохвильової печі. Досить просто наперед виставити накритий делікатес у тепле приміщення.

Яке вино підходить до сиру з пліснявою

Найчастіше сир із пліснявою стає делікатесом, який подають із винними виробами. Але не кожне вино поєднується зі смаком цвілого сиру.

Якщо говорити про м'які сорти сиру, що відрізняються делікатністю смаку, то їх краще не вживати разом із солодкими кріпленими винами, які трохи гострі. На заміну можна вибрати кислі сорти, що мають насичений букет нот цитрусу.

Біле вино чи червоне? Вдалим вибором буде біле, але смаки бувають різні, тому заради інтересу можна поекспериментувати і з червоним. У такому разі краще брати молоде вино і такий же молодий сир з білою пліснявою.

Ігристе вино найкраще поєднується із сортом Брі, як уже було сказано раніше. Також можна спробувати такий напій з сиром Рокфор або Камамбер.

Чи можна їсти щодня

Чимало гурманів цікавить питання, як часто можна споживати сир з пліснявою і в якій кількості? Коли йдеться про разовий прийом раз на кілька місяців, не варто хвилюватися. Але якщо делікатес припав до душі, до того ж є можливість купувати його щодня? Чи позначається такий режим харчування організмі? Адже у сирі з цвіллю містяться живі мікроорганізми. Давайте розберемось.

Перше, що потрібно знати, - якщо вживати невелику кількість сиру з цвіллю, то маленькі дози антибіотика, що містяться в ньому, будуть безпечні для організму. Швидше за все, вони взагалі ніяк не позначаться на його роботі. А ось при щоденному вживанні - справи інакші. Антибіотики згубно позначаться на складі кишкової мікрофлори. Якщо людина раніше перенесла шлунково-кишкову інфекцію або антибіотикотерапію, то їхня дія може сильно вплинути на здоров'я.

До того ж, досить сильним алергеном є грибки, що містяться абсолютно у всіх сирах з цвіллю. Якщо разове попадання подразника людина може не помітити, то при накопичувальному ефекті цілком ймовірно поява кропив'янки та різноманітних висипів.

Уважно варто ставитись і до складу сирів із пліснявою. Вони залишаються висококалорійним продуктом із великим відсотковим вмістом жиру. Це означає, що надмірне вживання їх веде до появи небажаної ваги так само швидко, як споживання аналогічних за якістю хлібобулочних виробів.

Виходячи із загальних рекомендацій дієтологів, можна зробити висновок, що оптимальна кількість сиру з пліснявою, яку може споживати доросла здорова людина – не більше 50 г продукту. Поєднувати його краще з винними виробами та овочами/фруктами.

Людям, які мають схильність до алергії, варто добре подумати, перш ніж вводити такий делікатес у свій раціон харчування.