Диверсифікаційна лотерея (Electronic Diversity Visa Lottery, або просто DV-Lottery) - спеціальна програма Держдепартаменту США, яка дозволяє отримати грін карту майже будь-якій людині. В рамках програми щороку розігруються 55 тисяч імміграційних віз, за ​​якими переможці можуть в'їхати в США і подати документи на  green card.

Мета лотереї - заохочувати імміграцію з країн, з яких за попередні 5 років в США прибуло близько 50 тисяч іммігрантів.

Лотерея Green Card проводиться щорічно з перших чисел жовтня до початку листопада. Для участі треба заповнити спеціальну форму на офіційному сайті лотереї. Це безкоштовно.

Переможців автоматично відбирає спеціальна програма за допомогою випадкових чисел. Згодом вони проходять співбесіду в американському посольстві в Києві.

Хто може брати участь в лотереї на грін карту

Зробити це може будь-який громадянин країни. Ось вимоги:

· Народитися в країні, жителі якої можуть брати участь в лотереї в цьому році. Якщо ви в шлюбі з іноземцем, можна брати участь по країні його народження.

· Отримати середню або середню спеціальну освіту.

· Бути психічно здоровим, зробити необхідні щеплення, не хворіти соціально небезпечними захворюваннями, наприклад гонореєю, сифілісом, туберкульозом, і не приймати наркотики.

· Не мати непогашених судимостей і не порушувати американський візовий режим.

· Формально обмежень за віком немає. Але з огляду на необхідність закінчити школу або пропрацювати від 2 років навряд чи вийде брати участь в лотереї людям молодше 17-18 років.

· Знати англійську необов'язково.

· Брати участь в лотереї можна, навіть якщо ви подали документи на інші категорії імміграційних віз, наприклад на робочу. Участь в лотереї не завадить отримати туристичну візу в США. При співбесіді з консулом не можна приховувати факт участі в лотереї: це не вплине на його рішення, а ось приховування участі консул може розцінити не на вашу користь.

· Передати виграш іншій людині не можна.

Які знадобляться документи

Тільки закордонний паспорт. Ця вимога введена в 2019 році - раніше закордонний паспорт був необов'язковий. Ще знадобиться фото, яке відповідає вимогам лотереї.

Найкраще зробити знімки в фотоательє або візовому центрі. Просто скажіть, що вам потрібна фотографія на грін-карту або американську візу. Там зазвичай вже знають вимоги, у них немає проблем з фоном, кадруванням і розміром фотографії. Про всяк випадок нагадайте, що обробляти фотографію не можна, навіть якщо стирчать волосся або щось не так з кольором обличчя. Візьміть флешку і скиньте на неї готове фото.

Поставтеся до фотографії відповідально. Частина заявок дискваліфікують саме через неправильно підібраного фото.