Якщо з питанням годування, сповивання, купання, прогулянок на свіжому повітрі все більш або менш ясно, то з тим, як же виростити із сина або доньки самодостатню, незалежну особистість, як прищепити дитині моральні норми, навчити її слухатися, батьки часто мають досить розмите уявлення. Зазвичай методика виховання переймається дорослими з власного дитинства. Причому, навіть усвідомлюючи, що даний стиль виховання не найкращий і продуктивний і може негативно позначитися на відносинах з дитиною в майбутньому, ми часто все одно повторюємо помилки своїх батьків. На http://xvatit.com.ua/vixovannya-ditej/ батьки знайдуть багато цікавих статей, присвячені різним аспектам виховання.

Батьки повинні змусити себе ставитися до дитини як до повноцінного члена сім'ї, у якого є свої почуття і бажання. Здавалося б, все просто. Ставтеся до дитини так, як вам хотілося б, щоб він ставився до вас, коли виросте.

Але на ділі слідувати цій раді буває дуже непросто. Батьки, навіть знаючи, що так робити не можна, найчастіше ставляться до дитини як безправного члена родини, на якому можна зігнати свій гнів або поганий настрій. Ні до чого хорошого це привести не може. Якщо ви хочете виростити самодостатню і незалежну особистість, почніть з того, що забороніть собі користуватися недозволеними прийомами виховання.

Не зривайте на дитину свій гнів

Вас оштрафували за непристебнуті ремені, квартиру залили сусіди зверху, а начальник на роботі влаштував чергову прочухана? А тут ще син розкидав по всій кімнаті свої іграшки і досі не зробив домашнє завдання з математики. І, якщо з поліцейським і начальством не посперечаєшся, а з сусідами лаятися не хочеться, то дитина стає «козлом відпущення».

Звичайно, ви посварите сина тільки за те, що накоїв безпосередньо він. Але зробите це з такою люттю, наче це він вас оштрафовав або несправедливо образив. Так, вам полегшає, адже ви виплеснете негативні емоції. Але яке малюкові отримати несправедливу образу від мами або тата, яких він любить більше за всіх на світі?

Не вимагайте від дитини того, чого він ще не може робити.

Всьому свій час. Всі навички й уміння дитина набуває тільки в певному віці. Однорічний малюк не може їсти так, щоб усі навколо не виявилося забрудненим в каші. У два роки дитина не може прокидатися вночі, щоб сходити на горщик. У три роки він хоче досліджувати світ і вже не може за дві години сидіти на одному місці, розглядаючи картинки в книзі. Не примушуйте дитину робити те, чого він не може робити в силу об'єктивних причин. Хваліть його за найменші успіхи замість того, щоб лаяти за невдачі, і малюк стане розвиватися набагато швидше.