Копчена ковбаса — смачний делікатес, а якщо вона приготована самостійно, та в домашніх умовах, то це просто бомба. Як іноді хочеться поласувати такою стравою, але потрібно знати, як коптити домашню ковбасу.

Домашня копчена ковбаса — трудомісткий процес, а починається все з маринаду м'яса. Можна маринувати і вже отримані ковбаски, але смачніше буде зробити це спочатку. Ви хочете приготувати копчену ковбасу, тоді переходьте за посиланням http://dachnik.ua/category/sirovarinnia-kopchiennia-baktierialni-zakvaski/domashnie-kopchiennia, де Ви знайдете все необхідне для цього процесу.

Маринад і вибір м'яса

Для фаршу важливо правильно підібрати м'ясо і сало. Ви в результаті хочете якісний продукт, чи не так? Виберіть 2 види м'яса — це дозволить отримати ніжне і соковите ласощі. Ідеально підійде свинина і будь-яке пісне м'ясо (телятина, яловичина, птах). Виявляється, не тільки м'ясо відіграє важливу роль, але і вибір сала. При виборі керуйтеся смаковими уподобаннями, якщо вам подобається відчувати шматочки в продукті, то потрібно купити сало з головної частини туші або ще його називають щековиной. Жир внутрішній при приготуванні рівномірно розійдеться по продукту, і відчуватися не буде. Найчастіше вибирають свиняче сало у співвідношенні до 30%, але не менше 20%. Головне правило: не використовувати м'ясо, яке заморожено більше 3 місяців або перезамораживалось хоча б раз. У підсумку вийде неякісно і несмачно.

Холодне копчення ковбаси

Домашня ковбаса, приготовлена при температурі копченні до 400С, називається ковбасою холодного копчення. Такої температури досягають шляхом роз'єднання коптильної камери і вогнища з вогнем. По спеціальній трубі дим проходить в камеру і, завдяки йому і щепкам, виходить сирокопчений продукт. Процес займе від декількох днів до місяця. Дивлячись яка температура і напівфабрикат. Ковбасу краще підвішувати на натуральні гачки або жердочки — це можуть бути будь-які гілки. Вступ диму повинно бути постійним і рівномірним, в іншому випадку ковбаса холодного копчення вийде недокопченой.

Вибирати тріску потрібно грамотно.

Копчення ковбаси в домашніх умовах ніколи не передбачає використання хвойних порід дерев і берези. Цим користуються або недобросовісні виробники, або професіонали. Можливо, вам вдасться приручити ці види, але краще не ризикувати, тим більше, якщо намічається зустріч гостей. Закоптити можна з використанням фруктових і ягідних дерев, ялівцю, ліщини, вільхи і т. д. Тріску можна приготувати своїми руками, а можна купити в магазині вже готову. Як зробити, думаю, всі знають, а от що додати в суміш: різні породи дерев, краще без кори; спеції: лавровий лист, гвоздику, чорний перець горошком; фрукти; ягоди; горіхи, наприклад, мигдаль. Це не говорить, що потрібно брати все. Кожен інгредієнт додає свій присмак.