В одній з пекарень Запоріжжя паски почали виготовляти у вівторок. За цей час тут їх зробили вже не сотні, а тисячі. Рецепти пасок традиційні: борошно, маргарин, цукор, родзинки, яйця… Опара стоїть кілька годин, а сам процес приготування паски займає близько 5 - 5,5 годин.
Як печуть і освячують - дивитися в репортажі 061.
За словами власника пекарні Олексія Пучкова, по сировині орієнтувались на показники минулого року і зараз вже до них наближуються. Але через війну цього року виникло кілька труднощів. “Цукатів не змогли дістати, родзинки та маргарин для нас також були дефіцитним продуктом", - говорить він.
Через відсутність маргарину десь на другому-третьому тижні війни в пекарні навіть відмовились від деякої випічки. Маргарин пошукати і таки знайшли. Але вирішили залишити його на Великдень, аби паски виготовити.
"Яйця у нас є, багато виробників нам надали їх безоплатно. Цукор та борошно - купили, а присипка - залишилась з минулого року”, - говорить Олексій.
Проблемою виявились і паперові форми, ті, в яких паски печуть і потім продають в магазинах. Її виробляли в Харкові, але завод не працює - туди "прилетів" ворожий снаряд.
А от проблем із працівниками в пекарні немає. "Війна. Багато людей шукають роботу і просяться до нас. В нас є проблема з тими, хто мешкає в області - Оріхів, Пологи - ми возимо їх власним транспортом. Дехто вже перебрався до Запоріжжя", - додає Олексій.