• Головна
  • «Запоріжжя має величезний потенціал»: мер Львова Андрій Садовий поділився рецептом створення успішного міста
Политические новости
17:00, 21 серпня 2018 р.

«Запоріжжя має величезний потенціал»: мер Львова Андрій Садовий поділився рецептом створення успішного міста

Политические новости
«Запоріжжя має величезний потенціал»: мер Львова Андрій Садовий поділився рецептом створення успішного міста

У минулу п'ятницю мер Львова Андрій Садовий разом зі своєю командою провів у Запоріжжі публічну дискусію на тему розвитку міста. В рамках проекту Urban Talks львівські управлінці в різних містах країни зустрічаються з громадськістю і урядниками та розповідають про свій досвід створення успішного українського міста.

– Андрію Івановичу, разом зі своєю командою Ви приїхали до Запоріжжя, щоб провести публічну дискусію Urban Talks. Яку мету має цей проект?

– За 12 років, поки я працюю міським головою, змінилися президенти, міністри, уряди. Але ніхто не зміг дати мені жодної поради, що і як краще робити. Українські міста покинуті напризволяще. Маючи досвід, я хочу бути максимально корисним. Власне, для цього їжджу в різні міста, розказую про свою практику керування Львовом.

Ми говоримо про розвиток міст, про планування міста, про ефективне використання ресурсів європейських банків, про залучення інвестицій. Я приїхав до Запоріжжя із заступником з питань розвитку, головним архітектором, директором Інституту розвитку міста та іншими членами своєї команди. Urban Talks – це мудрі люди і цікава інформація, які, я впевнений, будуть корисними і для громадськості вашого міста., і для урядників Запорізької міської ради.

– Чи можете Ви порадити, на розвиток яких питань в містах потрібно звернути увагу в першу чергу?

– Усюди є багато роботи. Немає жодного міста в Україні, де були б вирішені всі проблеми. Це і інвестиції, і розвитку інфраструктури, і оновлення транспорту. А головне – створення робочих місць. Сьогодні люди бідні – їм потрібна висока заробітна платня. В іншому випадку вони просто виїдуть за межі країни.

Я вже мав цікаву розмову з мером міста. Мені приємно, що Володимир Буряк уважно слухає мене і дивиться вперед. Я був вражений його розумінням важливості розвитку аеропорту (в Запоріжжі будується новий термінал місцевого аеропорт, – прим.ред.). На сьогоднішній день є чітка формула розвитку успішного міста. Є аеропорт – є майбутнє міста. Нема аеропорту – нема майбутнього. Ця динаміка кількості пасажирів, яку сьогодні зростає, будівництво нового терміналу – це буде новий поступ для міста.

«Запоріжжя має величезний потенціал»: мер Львова Андрій Садовий поділився рецептом створення успішного міста, фото-1

– Ви відвідали виробництво металургійного комбінату «Запоріжсталь». Які враження?

– На «Запоріжсталі» я вже був декілька років тому. За цей час була реконструйована доменна піч №3. Я сьогодні побачив і відчув цей масштаб, побачив, як виходить чавун при температурі 1450 градусів. Це захоплююче враження. Я думаю, якби громадяни нашої країни це бачили, вони б краще зрозуміли велику силу Запоріжжя і великого виробничого потенціалу вашого міста.

«Запоріжжя має величезний потенціал»: мер Львова Андрій Садовий поділився рецептом створення успішного міста, фото-2

Певно, не всі люди знають, що в Запорізькій області виробляється 26% всієї електроенергії України: теплова-, атомна-, гідроенергетика. Місто має мати особливу вагу, тому що ви – столиця енергетики нашої держави. Я буду робити все можливе, що депутати фракції «Самопоміч» у Верховній Раді лобіювали питання виділення коштів з державного бюджету для реконструкції злітно-посадкової смуги міста.

Взагалі, важливо, щоб держава не заважала містянам працювати. Треба, щоб місто отримало повноваження з питань місцевого оподаткування, з питань поліції у напрямку громадської безпеки. Тоді в містах буде більше відповідальності і порядку.

– У Запоріжжі, як і у Львові, розвивають електротранспорт. Ви сьогодні побували на міському комунальному підприємстві «Запоріжелектротранс». Задоволені побаченим?

– Ми з вашим мером маємо однакове бачення того, що міста мають бути екологічно чистими і розвивати електротранспорт. Ми у Львові почали випускати «з нуля» трамваї. Це – єдине таке виробництво в Україні. Цей досвід, я впевнений, буде цікавим для Запоріжжя. Ми мали не тільки реконструйовані трамваї, але і новісінькі, низькопідлогові. Готові вам їх продавати по хорошій ціні. Відношення до електротранспорту, яке я зустрів у Запоріжжі, є правильним. Я побачив комунальне підприємство з хорошим керівником, а ваш мер розбирається в ситуації.

– Чи вдалося Львову пережити «сміттєву блокаду»?

– Коли навесні я був у Нью-Йорку і зустрічався с тамтешнім мером, він питав мене, як Львову вдалося вижити у сміттєвій блокаді. Скоро цей кейс будуть викладати в університетах на факультетах політології. Як ви знаєте, після того, як фракція «Самопомочі» перейшла в опозицію, нам підпалили Грибовицький сміттєвий полігон і заблокували вивіз відходів. Ми рік прожили у сміттєвій блокаді. Одразу після підпалу в адміністрації президента мені запропонували передати фракцію «Самопоміч» під керування в обмін на знаття блокади. Але ми своїх не продаємо і не зраджуємо.

«Запоріжжя має величезний потенціал»: мер Львова Андрій Садовий поділився рецептом створення успішного міста, фото-3

Ця ситуація дала Львову новий поштовх. Спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку в цьому році ми плануємо почати будівництво нового заводу з переробки відходів. Це буде один з перших заводів в Україні. В тендері беруть участь 12 компаній з усього світу: Європа, навіть, Китай. Наприкінці місяця будуть відібрані пропозиції, до кінця року – обрана фірма почне роботу.

Дай бог, щоб інші міста також йшли цією дорогою. Поляки мають 180 сміттєперероблювальних заводів, а в нас нема жодного. Сьогодні 5% території України – це сміттєві полігони. Треба будувати систему якісного поводження з відходами, ми повинні цінувати та поважати нашу країну.

– Який досвід Запоріжжя може бути цікавим Львову?

– Масштаб, який тут є він надихає. Я дуже хотів би, щоб більшість громадян України відвідали Запоріжжя, побачили цей великий промисловий потенціал, побачили Хортицю, побачили цей простір. Моя дружина приїхала сюди вперше: річка Дніпро, Хортиця, промисловий масштаб – вона закохалася у місто. Але немає якісного авіаційного сполучення з містом. Це треба змінити наступним шляхом.

Треба, щоб держава створила нову авіаційну компанію, закупила хоча б 10 наших літаків «Антонов» і створила сполучення між українськими містами, як у Європі. Щоб за умовні 100 гривень із Запоріжжя можна було поїхати до Львова, Івано-Франківська, Одеси. Щоб українці пізнавали один одного, щоб об’єднували міста, щоб створювали робочі місця і давали більше прибутку для громад. Ще раз наголошую, коли промисловий масштаб Запоріжжя побачить Україна і весь світ, у вас з’явиться дуже багато прихильників.

– На Вашу думку, як можна вирішити велику проблему масової трудової міграції?

– Вихід один – дати їм великі зарплати. Ми сьогодні у Львові маємо до 30 тисяч людей, які працюють у галузі ІТ. Їхня середня зарплатня – 2 тисяч доларів. Люди не виїжджають, а навпаки – переїжджають до Львова. У міста буде майбутнє, якщо влада це розуміє, якщо підтримує такі кластери. Дякуючи ІТ-спільноті, в цьому році ми починаємо будувати ІТ-парк. Це – плюс 14 тисяч нових робочих місць в інноваційній галузі. Уявляєте, який це великий об’єм грошей? Запоріжжя має унікальні можливості. У вас є університети, багато мудрих студентів. Вам треба об’єднувати ці кластери, дати їм більше динаміки. У Львові ми, навіть, айтішникам безкоштовно виділяємо землю, щоб їм було вигідно будувати тут житло і залишатися. Весь світ шукає кращих і заманює їх до себе, я готовий поділитися таким досвідом, бо мені важливо, щоб Запоріжжя та інші міста були успішними.

Влада не повинна заважати людям нормально працювати. І дуже важливо дати їм надію. Люди сьогодні розчаровані і не бачать великих змін. Я – великий оптиміст, працюю і показую результат. Я готовий робити все, щоб такий результат був в усіх містах України.

«Запоріжжя має величезний потенціал»: мер Львова Андрій Садовий поділився рецептом створення успішного міста, фото-6

Ще раз наголошу: я бачу, що міська влада Запоріжжя рухається вперед. Треба підтримувати нові технології, створювати нові робочі місця в хайтек-індустрії. Розвиватися в тому, в чому ми можемо конкурувати в світі. В Україні є багато штучних проблем, які потрібно вирішити і йти вперед. Наприклад, мені на «Запоріжсталі» розповіли, що в них є проблеми з вагонами та доставкою сировини. Неприпустимо, тощо «Укрзалізниця» своїми внутрішніми проблемами заважала працювати бізнесу.

– Ви стверджуєте, що саме міста, як турбореактивні двигуни, можуть підняти Україну на новий рівень. Як саме це можна зробити?

– Децентралізація почалася у 2014-му році і в 2015-му зупинилася. Містам не передають повноваження, а гроші, які отримали місцеві громади, вже намагаються забрати назад. На мою думку, місто має залишати собі 50% згенерованих податків. Якби працювала така формула, бюджет Запоріжжя, приміром, збільшився у декілька разів.

Знаєте, наскільки більше можна було б робити в містах, якби в містах почалася справжня децентралізація? Це була би підтримка молодих людей, пенсіонерів. У Львові ми даємо вчителям премії – 25 тисяч сотні кращих. Школярі, які здають ЗНО на 200 балів, отримують 2 тисяч гривен. Тим, хто здав два ЗНО на 400 балів, даємо 10 тисяч гривень. Кожен з хлопців, які повертаються з війни, отримують по 100 тисяч гривен. Треба любити людей, тоді вони матимуть надію.

Тому, хто може працювати, треба дати добру роботу і добру зарплату. А того, хто не має можливості, держава має підтримати. Для цього потрібні кошти, левову долю яких забирає столиця. Це не є чесно. Якщо місто добре працює, має якісний потенціал, гроші мають залишатися тут, для людей. Люди повинні нормально жити, відчувати впевненість у завтрашньому дні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Високі оцінки користувачів за Корисність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...