• Головна
  • Свободный микрофон: Екатерина Майборода о том, что такое современные новости
10:00, 14 вересня 2016 р.

Свободный микрофон: Екатерина Майборода о том, что такое современные новости

Опять среда, и снова выпуск нашей постоянной рубрики. На этот раз ее автором стала запорожская журналистка Екатерина Майборода, которая поразмышляла о том, что и почему пишут в новостях

***

Цього року, під кінець серпня, подружжя загинуло в аварії дорогою на зліт байкерів. Ця новина набрала рекордну як для замітки про ДТП кількість переглядів, і її ще довго поширювали в соцмережах.

Знаєте, ЧОМУ?

Тому, що у цій новині була фотографія щасливого чоловіка та щасливої жінки. Тому, що у цій новині розповідалося про двох маленьких діточок, які залишилися без батьків. Тому, що у цій новині були люди (справжні, зовсім такі, як і ми з вами!). Люди, а не «постраждалі», «госпіталізовані», «учасники ДТП» або навіть «тіла».

У кожній редакції є людина, яка пише новини. Більшість інформації вона бере з розсилки прес-служб і зі стрічки якогось пошукового сервісу. Можна прочитати новини про дтп, пожежі, рішення комісій, результати перевірок, стан екології та ще хтозна про що.

Але коли ви востаннє читали новину про людину, яка потрапила до лікарні після того, як її збила машина? Або про людину, яка вже -надцять років стоїть у черзі на квартиру чи протез і ходить на кожне засідання цих безкінечних постійних комісій? А про людину, яка…

У більшості новин не йде мова про людину як таку. Там немає життя – це мертві новини.

У такий штиб ми, люди, які сидять на стрічці, знеособлюємо інформацію, робимо дію відстороненою від тих, ким або заради кого вона робиться. Знімаємо відповідальність людини перед людиною.

Сучасні новини – це лише розбавлений словами шматок майбутньої статистики. І від людини, яка сидить на стрічці типового ЗМІ, вимагається не так багато – швидко переписати текст іншими словами, щоб це:

а) можна було читати,

б) тексти (дуже!) чисельних місцевих ЗМІ не повторювалися.

Якщо ж «стрічкар» перевірить інформацію та додасть ще якісь цифри чи коментарі – то вже буде рівень, щоб ви розуміли.

Пошук інформації про людей та деталі їх життя (такі незначні?) вимагає часу. А цифри з майбутньої статистики – вони ось, під рукою… Бери і використовуй. Переписуй. Виставляй посилання, виділяй жирним шрифтом лід або просто перші два рядки – і швиденько публікуй, бо у тебе ж графік!

Бо стрічка не може чекати – людям потрібні новини.

… А новинам потрібні люди.

Інакше вони не про життя.

Катерина Майборода

***

Напомним, что "Свободный микрофон" - это рубрика, в которой каждый может свободно высказаться о том, что его волнует, интересует, печалит и радует из происходящего в городе. 

Правила "Свободного микрофона" такие:

  • - Запрещена политическая агитация и коммерческая реклама
  • - Запрещены призывы к насилию, дискриминации, свержению государственного строя и прочий сепаратизм
  • - Запрещена нецензурная лексика
  • - Текст должен касаться Запорожья и области 
  • - Все остальное - разрешено 

Мнение редакции 061 может не совпадать с мнением авторов. Мы предоставляем им полную свободу в выборе темы и средствах выражения своей мысли, никакой цензуры.

Читайте также: 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#майборода #Запорожье #журналистика
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...